Digitalni iznajmljivači

Kako vas gosti pronalaze na Googleu?

Objavljeno 13. travnja 2022.

Google je vrlo moćan alat ako ga znamo dobro (is)koristiti. Pruža jako puno besplatnih mogućnosti, ne traži od nas konstantan angažman kao društvene mreže, a omogućava nam čistu zaradu.

Kako iskoristiti ovaj alat? U nastavku bavimo se osnovnim preduvjetima koje trebate zadovoljiti.

 

SEO i ključne riječi

Da bi vas gost pronašao na Googleu, najprije vi morate biti na Googleu, odnosno objekt koji iznajmljujete. Odlučili ste da ne želite više dijeliti zaradu s agencijama i portalima i krenuli s izradom web-stranice. Pripremili ste opise i fotografije te preveli tekstove na jezike kojima se služe vaši gosti. Vrijeme je za SEO optimizaciju odnosno prilagodbu sadržaja web-stranice pretraživanju Googlea našeg gosta.

Da bismo dobro optimizirali web-stranicu, moramo se voditi ponašanjem našeg gosta. Kad on odluči da ide na ljetovanje, najprije odabire makro pa mikro destinaciju. Drugim riječima, najprije odabire državu pa regiju a tek onda grad, naselje, kvart. Zatim planira i kojim prijevoznim sredstvom će putovati pa odluči li se za putovanje avionom, vrlo vjerojatno odabrat će destinaciju za ljetovanje koja neće biti previše udaljena od zračne luke.

Prije nego se odluči za smještaj, dobro će istražiti mikrolokaciju kako bi se upoznao sa sadržajima koje nudi. Odgovara li mu sve, krenut će u potragu za smještajem. Glavni kriterij vrlo vjerojatno bit će kapacitet kako bi svi imali svoj ležaj za spavanje te opremljenost objekta i njegove specifičnosti.

Već iz ovog opisa možemo zaključiti što je to što će gost googlati, a upravo te ključne riječi treba sadržavati naša web-stranica.

 

Što su ključne riječi i kako ih koristiti?

Ključne riječi ili keywords čine vezu između nas i gosta. To su pojmovi koje gost googla, a nalaze se i na našoj web-stranici i pomoću njih gost dolazi do nas jer mu Google među rezultatima prikazuje i našu web-stranicu.

Ako se vodimo opisanim procesom planiranja ljetovanja našeg gosta, znamo da na našoj web-stranici treba pisati naziv države, regije i mjesta gdje se objekt nalazi. Ako se nalazi u manjem mjestu, dobro je navesti i nekoliko obližnjih većih turističkih destinacija kako bi nas gost koji pretražuje to područje lakše pronašao. Malo je vjerojatno da zna za, primjerice, mjesto Galižana, ali veća je vjerojatnost da je čuo za Pulu. Također, uključit ćemo i ključne riječi koje se odnose na prijevozno sredstvo, sadržaje, kapacitet i specifičnosti objekta.

Kao primjer navest ćemo kuću za odmor u Galižani za četiri osobe. U našem primjeru koristit ćemo ključne riječi: Croatia, Istria, Galizana, near Pula, airport Pula, holiday house, vacation rental, for 4 people, pet friendly, swimming pool, hot tub. 

 

Kako odabrati prave ključne riječi?

Nakon što ste definirali koje su to ključne riječi putem kojih bi vaš gost mogao pronaći baš vaš objekt, uz pomoć besplatnog Google alata Keywords planner istražite koje varijante se češće pretražuju.

Ključne riječi predložene u Google Keywards planneru

Zatim, birat ćete točno one koje gost upisuje u tražilicu. Primjerice, iako ‘aerodrom’ i ‘zračna luka’ imaju isto značenje, ljudi češće googlaju riječ ‘aerodrom’ nego riječ ‘zračna luka’ pa bi bolje bilo da naša web-stranica sadrži riječ ‘aerodrom’, a ne ‘zračna luka’. Ni ključne riječi pet friendly, pet-friendly ili pet friendly accommodation nemaju isti broj pretraživanja pa je dobro pronaći onu varijantu koja je češće upisivana u tražilicu.

 

Gdje upisati ključne riječi?

Ključne riječi trebalo bi smisleno uklopiti u opis samog objekta, posebice u naslove i podnaslove (H1 i H2 oznake), zatim u opise fotografija te meta opise koji se pojavljuju u opisu linka Google rezultata.

Rezultat pretraživanja Googlea

 

Meta opis upisuje se u prostor predviđen za SEO.
Izgled SEO postavki na Apartmanica web-stranici.

Googleu će trebati i do nekoliko mjeseci da “pročita” sadržaj vaše nove web-stranice i počne ju nuditi u rezultatima gostima, zato imajte strpljenja. Ako ste napravili sve ove korake, sad samo trebate čekati da Google napravi svoj posao.

 

Google Maps

Dok čekate Google da vašu stranicu indexira, kreirajte svoj korisnički račun na Google kartama. Upišite u tražilicu Google My Business i krenite s kreiranjem korisničkog računa. Upišite naziv svog objekta, adresu, kontakt, link na svoju web-stranicu, kratak opis, fotografije te pozicionirajte pribadaču na točnu lokaciju na karti kako bi vas gosti lakše pronašli.

Na Google My Business korisničkom računu možete pratiti i statistiku posjeta vašem profilu.

 

Možete vidjeti i što su posjetitelji radili nakon što su pronašli vaš objekt na Google karti.

 

Google My Business omogućava vam i da vam gosti ostave recenziju, mogu sami unijeti fotografije s ljetovanja provedenog u vašem objektu i tako drugim gostima vjerno prenijeti svoja iskustva i zadovoljstvo.

Svi navedeni alati potpuno su besplatni i gostu omogućavaju da lakše pronađe vaš smještaj, a vama da možete ostvariti direktne rezervacije ne dijeleći svoju zaradu s portalima i agencijama.

 

 

Želite li zadržati svu zaradu za sebe?

Za razliku od portala i agencija, web-stranice nemaju proviziju pa onih 20 do 40 % od cijene najma koje obično prepuštate njima ostaje u potpunosti vama.

 

Copyright Play Digital 2009. - 2022.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci