Digitalni iznajmljivači

Kako napisati tekst za svoju web-stranicu koji donosi rezervacije?

Objavljeno 29. studenoga 2021.

Opis vašeg objekata, zahvaljujući ključnim riječima, prvo je što gost pronalazi na Googleu. Kad klikne na link vaše web-stranice i počinje čitati o vašem objektu, odlučuje hoće li nastaviti čitati ili zatvoriti web-stranicu. Vaš zadatak je da ga tekstovima zainteresirate da nastavi čitati i rezervira vaš smještaj. 

Stoga, da bi web-stranica bila funkcionalna i donosila direktne rezervacije odnosno posjetitelje stranice konvertirala u goste vašeg smještaja, tekstovi moraju biti oblikovani i napisani tako da uvjeravaju gosta da upravo vaš smještaj rezervira.

Bazen, WI-FI i blizina mora odavno su prestali biti glavni razlozi zašto će se netko odlučiti za pojedini smještaj. Sada se traži više od toga, ali prije svega, traži se doživljaj. No, da bismo gostu oslikali doživljaj koji ga čeka u našem objektu i destinaciji, moramo znati koje su prednosti našeg objekta i destinacije, ono što nas razlikuje od drugih, a to nisu samo sadržaji, opremljenost ili mjesto.

Kako biste lakše pripremili svoje tekstove za svoju Apartmanica web-stranicu, poslužite se našim vodičem.

 

1. KORAK: Popišite karakteristike svog objekta i pretvorite ih u benefite

Popišite ono što vaš objekt jest i što pruža, uključujući i okolinu te lokaciju gdje se nalazi, a zatim pretvorite te karakteristike u benefite postavljajući si pitanje Što se time (karakteristikom) dobiva?

Mali objekt za dvije osobe tako može postati ‘romantično utočište za zaljubljene parove’, objekt s wellnessom može postati ‘oaza mira i opuštanja’, a objekt s velikom okućnicom možete predstaviti kao ‘savršeno mjesto za igre na otvorenom ili za boravak kućnih ljubimaca koji će uživati u trčanju’.

Gostu ‘blizina mora’ ništa ne znači jer dolazi na jadransku obalu, ali ako mu kažemo da je objekt na 5 minuta hoda od prostrane pješčane plaže, oslikali smo mu riječima poziciju objekta i što može očekivati od lokacije.

 

2. KORAK: Odredite 3 jedinstvene prodajne ponude

Popišite 3 najvažnije stavke po kojima se vaš smještaj razlikuje od konkurencije. U tome vam mogu pomoći sljedeća pitanja:

 • Čime je moj objekt prilagođen mojim gostima ili onima koje želim privući?
 • Koje sadržaje nudim koje moji susjedi ne nude?
 • Ima li moj objekt zanimljivu povijest ili priču?
 • Ističe li se moj objekt po izgledu, opremljenosti, kvantiteti i kvaliteti u odnosu na okolne objekte?
 • Po čemu se kao domaćin razlikujem od ostalih?

Pomognite si i sljedećim:

 • Pretražite recenzije i prisjetite se razgovora sa svojim gostima te popišite ono što su gosti istaknuli kao najveće prednosti objekta – što ih je osvojilo, zbog čega se žele vratiti, zašto su se lijepo proveli, npr. udobnost, prostranost, luksuznost, eco-friendly, pet-friendly, sigurno za djecu i sl.
 • Istražite lokaciju i popišite što gosti u vašoj destinaciji mogu raditi odnosno kako su vaši gosti provodili vrijeme za boravka kod vas te po čemu se lokacija ističe npr. mogu se rashladiti u park-šumi koja je u blizini objekta, uživati na balkonu ili terasi s pogledom na predivne otoke, mogu se ludo zabaviti u žiži zbivanja gdje je smješten vaš objekt i sl.
 • Definirajte ciljanog gosta kojem želite povjeriti svoj objekt. Je li to obitelj s djecom, par s kućnim ljubimcem, grupa mladih, poslovni ljudi, osobe na proputovanju, digitalni nomadi i sl.? Razmislite tko je sve prošao kroz vaš objekt, s kojim i kakvim ste gostima bili najzadovoljniji, ali i kakvi su gosti bili najzadovoljniji vašim objektom.

 

3. KORAK: Smišljanje naslova

Naslovi su prva rečenica kojom vaš oglas ili web-stranica komunicira s gostom. Naslov bi se trebao fokusirati na jednu ili najviše dvije jedinstvene prodajne ponude koje smo identificirali u prethodnoj točci.

U naslov možete uključiti naziv svog objekta, pogotovo ako je privlačan i lako pamtljiv.

Za smišljanje naslova poslužite se ovim formulama:

 • (Naziv objekta): (Pridjev) (vrsta objekta) za (vrsta gostiju ili jedinstvena prodajna ponuda)
  • Primjer: Villa Olive: Moderno opremljena i prostrana kuća za odmor za 4 osobe s pogledom na Kvarner
 • (jedinstvena prodajna ponuda) u (destinacija)
  • Primjer: Villa Olive: Opuštanje u infinity grijanom bazenu s pogledom na dolinu rijeke Mirne u srcu Istre

 

4. KORAK: Pripremite tekst za naslovnicu

Na naslovnici web-stranice trebaju biti istaknute 3 jedinstvene prodajne ponude koje ste identificirali u 2. koraku. Sada ih raspišite.

Na primjeru ‘kuće za odmor s prostranim dvorištem i dječjim igralištem savršenim za obitelji s malom djecom’, opišite što se od igrala nalazi u dvorištu, na koji se način djeca mogu zabavljati, jesu li roditeljima ‘na oku’, je li dvorište ograđeno (što će roditeljima biti važno zbog sigurnosti), je li zasjenjeno (što će biti važno da djeca, dok se igraju, nisu na opasnom ljetnom suncu) i na koji način (npr. prirodna hladovina stoljetnog hrasta).

 

5. KORAK: Detaljno opišite objekt

Postavite se u ulogu gosta i zamislite što sve kao gost želite o objektu znati i kako želite da vam je taj sadržaj prezentiran.

Imajući na umu benefite svih karakteristika koje ste u prvom koraku popisali, krenite s pisanjem opisa objekta. U prvim rečenicama, ukratko istaknite one tri jedinstvene prodajne ponude. Nikad nije naodmet ponoviti ih.

Osim za ljude, pišete i za tražilice. Jedinstvene prodajne ponude su ujedno i ključne riječi za Google pa njih istaknite boldano i dodajte ih na stranicu u opise za SEO.

Zatim se osvrnite na ostalo što objekt pruža – od opisa prostorija i opremljenosti do dodatnih sadržaja. Spomenite i lokaciju gdje se objekt nalazi te završite s kratkim osvrtom na sebe kao domaćina: dočekujete li goste osobno ili ključ preuzimaju na nekoj lokaciji, jeste li gostima na raspolaganju, živite li na lokaciji objekta i sl.

U opisu se koncentrirajte na ono čega ima odnosno što gosti dobivaju, a ne na ono čega nema ili što će izostati. Umjesto da pišete da su madraci toliko udobni da se gosti neće okretati i prevrtati u snu, istaknite što će dobiti – odmor, kao da su na oblacima, udobnost i sl.

Obraćajte se izravno svom gostu, kao da s njim razgovarate. Personalizirajte svoje tekstove tako da uključite razumijevanje prema gostima koji su dugo putovali do vas, želju da se žele odmoriti, intenciju da se žele zabaviti i sl. Ne zaboravite – ne prodajete samo smještaj, prodajete doživljaj!

Izbjegavajte suhoparno nabrajanje informacija i ne pretjerujte s duljinom teksta. Cilj je biti sažet, ali i dati sve informacije koje su gostu potrebne. Poslužite se popisom karakteristika svog objekta.

Neka rečenice budu kratke i jasne. Izbjegavajte duge rečenice u kojima se izgubi srž i poanta.

 

6. KORAK: Pripremite opis fotografija

Google „ne čita“ samo tekst, nego i fotografije, no da bi „čitao“ fotografije, mora znati što se na njima nalazi. Kažite mu to jednostavnim kratkim opisima onoga što prikazuje svaka fotografija kojima ćete dodati naziv svog objekta, npr. Infinity grijani bazen s pogledom na dolinu rijeke Mirne u srcu Istre u Villi Olive. Te opise čitat će i vaš gost pa mu dočarajte kako će se osjećati ili što će doživjeti.

 

7. KORAK: Opišite destinaciju

Istražite na stranicama turističke zajednice što gost može posjetiti, u kojim se aktivnostima može okušati, koje specijalitete može kušati i sl. Izdvojite nekoliko najvažnijih, pripremite kratke opise, fotografije i linkove na web-stranice gdje mogu dobiti više informacija.

 

8. KORAK: Predstavite se

Gostu je važno znati kome daje svoj novac. Opišite sebe kao domaćina, uz supružnika ili obitelj ako se zajedno bavite ovim poslom, te u kratkim crtama istaknite svoje interese, koliko se dugo bavite iznajmljivanjem, kojim se jezicima aktivno služite i kako ćete dočekati svoje goste. Dodajte i fotografiju sebe odnosno sebe sa supružnikom ili obitelji kako biste gostu dali do znanja da ga s druge strane čeka odnosno čekaju stvarne osobe.

 

Po ovim koracima možete pripremiti tekstove za svoju novu Apartmanica web-stranicu ili ažurirati postojeće tekstove. Osim što će vam nova web-stranica biti puno brže isporučena, sigurni smo da će jako brzo početi donositi nove rezervacije, a s njima će i prihodi rasti!

 

 

Znate li da vaša nova web-stranica može biti gotova u samo 7 do 10 radnih dana od kada nam dostavite svoje tekstove i fotografije?

Pripremite tekstove po ovim smjernicama kako biste što prije počeli primati direktne rezervacije.

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića