Digitalni iznajmljivači

Zašto je važno izgraditi brend svog objekta?

Objavljeno 10. siječnja 2022.

Koliko u vašoj destinaciji ima objekata sličnih vašem – s istim brojem spavaćih soba, kapacitetom, gotovo jednakom opremljenosti, možda i jednakim komadima namještaja i jednakim sadržajem? Koliko takvih objekata ima u čitavoj Hrvatskoj i po čemu se među njima baš vaš ističe?

Kad ste se odlučili na iznajmljivanje svog objekta – kuće za odmor ili apartmana, sigurno ste mu dali neki naziv, nešto po čemu će biti prepoznatljiv. Objekt ste uredili u određenom stilu, pomno birali boje zidova, tkanina, materijala kako bi se dopunjavali. Uredili ste okoliš tako da odiše skladom i prepoznatljivošću. Možda ste se pobrinuli da vaš objekt izgleda moderno, da je kvalitetno uređen, da se u njemu gosti osjećaju ugodno, da im ništa ne nedostaje, ali komunicirate li sve to sa svojim budućim gostima?

 

Kako izgraditi brend svog objekta?

U članku Kako napisati tekst za svoju web-stranicu koji donosi rezervacije? objasnili smo kako odrediti tri jedinstvene prodajne ponude. To su tri najvažnije stavke po kojima se vaš smještaj razlikuje od konkurencije. Upravo njih istaknut ćete u brendiranju – slikama, bojama, fontom, logotipom i dr.

Uzmimo kao primjer kuću za odmor u ruralnoj sredini, okruženu netaknutom prirodom i rijekom koja protječe u njezinoj blizini, a na koju se pruža predivan pogled s terase objekta. Upravo to može biti detalj koji ćete ukomponirati u vizualnu i tekstualnu komunikaciju svog brenda.

Možda je vaš objekt pet friendly i posebno ste se potrudili da četveronožni gosti imaju kraljevski tretman u vašem objektu. Ako je to glavna jedinstvena prodajna ponuda vašeg objekta, brendiranje može ići u smjeru isticanja kućnih ljubimaca koji su kod vas i više nego dobrodošli.

Možda imate potpuno tipičan objekt, ni po čemu poseban, ali vi ste, kao domaćin, strastveni ljubitelj maslinarstva, vinarstva, kulinarstva, ribarenja, sportova na vodi ili nekih drugih aktivnosti koje možete kao doživljajno iskustvo ponuditi svojim gostima. Tada brendiranje može ići u smjeru prodaje doživljaja koje gosti mogu iskusiti za vrijeme svog boravka u vašem objektu, bilo s dodatnom naplatom ili bez nje.

 

Odakle krenuti kad gradite svoj brend?

Gradnja brenda započinje odlukom o tome kakvima se želite predstaviti gostima i koje osjećaje želite kod njih izazvati, kakav prvi dojam želite stvoriti. Je li to opuštanje, obiteljski odmor, luksuznost, ekskluzivnost ili pak eco-friendly, mir i tišina netaknute prirode, kulturno-povijesna baština, obiteljska priča objekta?

Prije nego što ćete krenuti s prezentacijom objekta u stilu koji ste odabrali, provjerite odgovara li stil stvarnom stanju objekta ili su možda potrebne kakve promjene: osvježenje prostora novim bojama zidova, detaljima ili novim namještajem.

Naime, jako je važno da brend priča istinitu priču odnosno da vjerodostojno predstavlja stvarno stanje objekta jer važan dio brenda na koji ne možete puno utjecati jest reputacija. Bude li ona negativna, ni najbolje slike na svijetu, ni najskuplji logotip neće vam pomoći zadobiti povjerenje novih gostiju.

Kada ste odabrali jedan osjećaj, dojam ili doživljaj koji ćete istaknuti i po kojem će vaš brend biti prepoznatljiv, ugradite ga u svoju online komunikaciju. „Ispričajte“ ga nazivom objekta, slikama koje ćete istaknuti, tekstom, bojama, logotipom, vrstom fonta, stilom komunikacije i drugim detaljima koji čine brend dosljednim i skladnim.

Luksuznost i ekskluzivnost možete tako naglasiti crnom i zlatnom bojom te teksturom svile, baršuna ili pliša. Eco-friendly možete istaknuti zelenom, plavom ili čak tirkiznom bojom, a želite li naglasiti da se objekt nalazi u srcu prirode, možete tim bojama dodati elemente prirode – list, stablo, rijeku, planinu – nešto što najbliže opisuje njegovo okruženje.

 

Kako najbolje istaknuti svoj brend?

Iako se iznajmljivači najčešće fokusiraju na oglašavanje na portalima i stranicama turističkih agencija, upravo ondje izostaje mogućnost isticanja mnogih elemenata koji ponudu čine jedinstvenom. Naime, agencije i portali ne dopuštaju brendiranje objekata odnosno isticanje njegovih prepoznatljivih simbola poput logotipova, palete boja, fontova i sl., kao i isticanje dodatne ponude kojom se diferencirate od konkurencije (poput najma kanua, degustacije vina i maslinovog ulja, berba lavande, maslina, grožđa i sl., a koje možda imate u ponudi svog objekta). Samim time vrlo je teško istaknuti se od ostale ponude pa svu nadu zapravo morate polagati u filtre koji će vaš oglas izdvojiti prilikom pretraživanja oglasnika.

S druge strane, na svojoj web-stranici možete istaknuti baš ono po čemu se razlikujete od drugih, svoju posebnost i jedinstvenost, a upravo to postaje ono s čime se vaši gosti povezuju, po čemu će vas i vaš objekt zapamtiti. Time pridobivate pažnju gosta, ali i povećavate vjerojatnost da će se baš za vas i vaš objekt odlučiti. Dodate li te elemente i na Google karte odnosno Google My Business omogućavate gostu da pronađe točno ono što traži, a da ne potroši sate pretražujući oglasnike i ponude turističkih agencija.

Na web-stranici, osim opisa objekta i njegovih sadržaja i opremljenosti, možete ispričati priču o objektu, lokaciji, destinaciji, prirodnim i kulturnim atrakcijama, događanjima pa i o sebi kao domaćinu, svojoj obitelji i tradiciji obiteljskog poslovanja što vašu ponudu čini jedinstvenom i prepoznatljivom.

 

Zašto sve to raditi kad booking dobro ide?

Iako mnogi iznajmljivači broje dane koliko su njihovi objekti popunjeni, uspjeh se ne mjeri samo time, već i zaradom koju objekt postiže. Možda ćete imati dobru popunjenost, ali ne i dobru zaradu samo zato što jedinstvenu vrijednost svog objekta ne možete istaknuti u svojoj ponudi na oglasnicima pa samim time viša cijena ne prolazi. Tu su i provizije portala i agencija koje uvelike smanjuju prihod kao i nesigurnost te kruti uvjeti poslovanja koji ograničavaju vaše poslovanje.

S druge strane, jedinstvena prezentacija objekta na svojim kanalima komuniciranja poput web-stranice povezane s Google kartama i društvenim mrežama pomažu vam da se kvalitetnije predstavite budućim gostima, ali i zaradite više, čak i s istom popunjenosti tijekom godine.

Kad tako postavimo „karte“, isplati li se uložiti u web-stranicu kojom ćete postići veći uspjeh u poslovanju i zaradi?

 

Vrijeme je da uložite u web-stranicu svog objekta?

 

Pridružite se tisućama zadovoljnih iznajmljivača koji već grade svoj brend specijaliziranim web-stranicama za kuće za odmor i apartmane.

Copyright Play Digital 2009. - 2022.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci