Digitalni iznajmljivači

Ulazak privatnih iznajmljivača u sustav PDV-a

Objavljeno 15. ožujka 2023.

Ako ste ostvarili više od 300.000,00 kuna prihoda od iznajmljivanja, za početak – čestitamo, znači da ste uspješno poslovali!

Ipak, prelazak tog praga (300.000,00 kuna ili 39.816,00 eura) sa sobom nosi i obvezu ulaska iznajmljivača u sustav PDV-a.Iako nam na prvi pogled može izgledati kako je malim iznajmljivačima taj iznos nedostižan, zapravo ga je vrlo lako prijeći, pogotovo ako imate više smještajnih jedinica ili ako radite s rezervacijskim portalima kao što su AirBnB ili Booking.com kada ste dužni u račun kojeg izdajete gostu obračunati i iznos provizije portala.

Što sve ulazi u prihode?

Svi prihodi ostvareni od iznajmljivanja, odnosno svi izdani računi. Pritom, posebnu pozornost treba obratiti ako poslujemo sa stranim rezervarcijskim portalima (poput Booking.com-a i AirBnB-a) jer tada u iznos računa trebamo uračunati i iznos njihove provizije. Primjerice, ako je provizija Booking.com-a 15% i mi smo tim putem ostvarili rezervaciju s kojom ćemo mi dobiti 100 eura, na račun kojeg ćemo izdati gostu treba dodati i iznos od 15 eura, odnosno 15% provizije Booking.com-u jer se to računa kao naš trošak poslovanja. Konačan iznos računa kojeg dajemo gostu tako će biti 115 eura.  Kada se svi takvi računi zbroje, dostići granicu iznosa za ulazak u sustav PDV-a znatno je brže, zar ne? 

Što kada smo prešli 300.000,00 kuna (39.816,00 eura) prihoda od iznajmljivanja?

Silom zakona, ulazimo u sustav PDV-a. To znači da se moramo javiti Poreznoj upravi te joj dostaviti obrazac P-PDV, tj. upisati se u registar obveznika PDV-a. Obveznici PDV-a postajemo od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon što smo prihodima prešli navedeni prag. Ako, primjerice, pređemo prag od 300.000,00 kuna (39.816,00 eura) na dan 15.9., obveznici PDV-a postajemo od 1.10. te od tog mjeseca obračunavamo i PDV u svojim računima. Bitno je pritom naglasiti da PDV na smještaj ne iznosi 25%, već 13%.

Od tada, kreće i naša obveza vođenja poslovnih knjiga pa je svakako preporuka angažirati knjigovođu kako bismo bili sigurni da poslujemo ispravno i legalno. Kada smo u sustavu PDV-a, moramo voditi Knjigu primitaka i izdataka te podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak do kraja veljače sljedeće godine. Također, bitno je tada znati da se prema našim primitcima i troškovima moramo početi odnosi kao prema prihodima i rashodima kao što to čine i obrti, poduzeća… Svi troškovi koje imamo (pr. kupnja namještaja za smještaj, trošak održavanja okućnice, trošak čišćenja objekta…) predstavljaju naše rashode, stoga je bitno da pazimo da nam za sve troškove može biti ispostavljen račun. Tada je poželjno surađivati s obrtima i poduzećima koji će biti u mogućnosti izdati nam račun za izvršene usluge, a ne s fizičkim osobama koje to ne mogu. Svakako pazite da račun bude naslovljen na vlasnika smještajnog objekta koji je naveden u rješenju, a ne nekog drugog člana obitelji.

Umjesto godišnjeg paušalnog poreza na dohodak plaća se porez na dohodak na temelju stvarnih prihoda i rashoda

Iznajmljivači koji nisu u sustavu PDV-a plaćaju godišnji paušalni porez na dohodak koji ovisi isključivo o broju ležajeva u objektu i iznosu koji je određen za ležaj. No, kada smo ušli u sustav PDV-a, i to se mijenja te postajemo obvezni plaćati porez na dohodak na temelju stvarnih prihoda i rashoda.

Porez tada plaćamo na razliku prihoda i rashoda. Primjerice, ako smo ostvarili 10.000,00 eura rashoda (naši troškovi poslovanja), od čega se na PDV odnosi 25% odnosno 2.500,00 eura, a prihodi (zbroj izdanih računa) su nam iznosili 15.000,00 eura, od čega se na PDV odnosi 1.950,00 eura, tj. 13% (toliki je PDV na smještaj, ne 25%!!), to znači da smo PDV kroz rashode platili u većem iznosu nego što bi nam on iznosio nakon što obračunamo prihode, pa smo u plusu (pretplati) za tu razliku (u ovom konkretnom slučaju u plusu smo za 550,00 eura). Ta se razlika prenosi kao pretplata za sljedeći mjesec.

Može li se izaći iz sustava PDV-a?

Može, ako ostvarimo prihode ispod 300.000,00 kuna, odnosno 39.816,00 eura do 31.12. tekuće godine.

S druge strane, u PDV iznajmljivači mogu i dobrovoljno ući, neovisno o tome što možda ostvaruju prihode manje od praga za ulazak u PDV. No tada treba znati da kod dobrovoljnog ulaska u PDV imamo obvezu ostati u sustavu PDV-a najmanje tri godine.

Dodatna pitanja i dvojbe – stranice Porezne uprave

S obzirom da oko ove teme iznajmljivači imaju brojna pitanja i nedoumice, prvenstveno vezano za suradnje s domaćim i stranim putničkim agencijama te obračunima PDV-a za njihove provizije, na stranicama Porezne uprave sastavljena je opširna lista s konkretnim pitanjima i situacijama u praksi. Za sve koji se žele dodatno informirati savjetujemo da posjete i te stranice:  https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19077

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića