Digitalni iznajmljivači

U što ulaže vaša konkurencija u 2022. godini?

Objavljeno 3. siječnja 2022.

Jeste li znali da svake godine iznajmljivači osiguravaju budžet od 10.000,00 kn do 20.000,00 kn za ulaganje u svoje nekretnine?

Neki će veći dio budžeta uložiti u renovaciju, a drugi u opremanje, no mnogi će dio budžeta mudro utrošiti u marketing i dodatne sadržaje. Prije nego što se odluče u što će točno uložiti svoj novac, iznajmljivači će dobro promisliti što je nužno, što bi trebalo i što bi bilo dobro napraviti te u što ulaže konkurencija.

Kako za njima ne biste zaostajali, donosimo vam vodič za planiranje svojih ulaganja u 2022. godini te savjete kako ulaganju pametno pristupiti.

 

1. KORAK: Analiza postojećeg stanja

Prvi korak u svako ulaganje jest analiza postojećeg stanja. U što sve treba uložiti? Što treba obnoviti ili popraviti, a što zamijeniti novim odnosno kupiti? Nešto će koštati u novcu, a nešto u vremenu. I jednog i drugog „troška“ i ulaganja treba biti svjestan.

 

2. KORAK: Planiranje ulaganja

Nakon analize postojećeg stanja u vlastitu poslovanju, ali i analize konkurencije, valja odlučiti u što uložiti ove godine. Možda neće sve biti nužno i hitno za nadolazeću sezonu, ali svakako će biti potrebno uložiti u to u skorije vrijeme. Odabir onoga u što ćete uložiti uvelike će ovisiti o budžetu, vremenu i resursima poput vlastitog znanja i iskustva ili slobodnih majstora, stoga planirajte racionalno.

Osim budžetom, kod planiranja valja se voditi i budućom uštedom. Naime, ulaganje u primjerice fotonaponske panele s vremenom će donijeti uštedu u struji, ulaganje u grijanje bazena donijet će produljenje sezone i više gostiju, ali i mogućnost povećanja cijene najma. Ulaganje u direktno oglašavanje donijet će više direktnih rezervacija koje će donijeti i veću zaradu.

 

3. KORAK: Istražite u što ulaže vaša konkurencija u 2022. godini

Kod analize ne treba gledati samo što treba obnoviti, već i što konkurencija ima i u što ulaže kako biste držali korak s ponudom na tržištu. To ne moraju nužno biti velika ulaganja poput izgradnje bazena, već mogu biti igračke ili virtualne igre za najmlađe, web-stranica ili Netflix – sadržaji koji će itekako biti dobro prihvaćeni i ocijenjeni u recenzijama.

U nastavku vam donosimo popis onoga u što će se u ovoj godini najviše ulagati.

 

  • Web-stranica

Ako još nemate svoju web-stranicu, sad je krajnje vrijeme da u nju uložite. Želite li se na tržištu predstaviti kao ozbiljan domaćin, svoj ćete kredibilitet izgraditi upravo zahvaljujući moderno dizajniranoj, responzivnoj i potpuno funkcionalnoj web-stranici.

Osim što skraćuje vrijeme (jer na upite na društvenim mrežama jednostavno možete odgovoriti linkom na svoju web-stranicu), web-stranica i štedi tisuće eura koji inače odlaze agencijama i portalima za uslugu posredovanja.

Web-stranica je i online posjetnica – link kojem se gosti uvijek mogu vratiti kako bi istražili sadržaje u blizini ili pak koji će poslati svojim prijateljima koji traže objekt za svoj godišnji odmor.

Također, s web-stranicom komunikacija s gostima je daleko jednostavnija i brža, a kad vas pronađu na Googleu i jave vam se, znatno je veća vjerojatnost da će i rezervirati smještaj nego kad šalju upite stotinama iznajmljivača putem oglasnika.

Ulaganje u Apartmanica web-stranicu: 3.000,00 kn jednokratno + 690,00 kn godišnje za održavanje

 

  • Fotografije

Nove bi fotografije čitavog objekta u pravilu trebalo raditi svake dvije godine. Možete učiniti kompletan set fotografija svih prostora ili samo onih koje ste osvježili novim bojama, namještajem ili dekoracijama. Ako ste naknadno izgradili bazen, uredili prostor oko roštilja ili izgradili dječje igralište, napravite fotografije samo tih sadržaja. Možda još nemate noćne fotografije ili fotografije iz zraka – sad je trenutak da ih napravite.

Čak i ako ništa bitnog niste izmijenili u objektu, dobro je svoje oglase i web-stranicu osvježiti novim fotografijama. Zašto? Gost svake godine kad traži objekt za najam vidi iste fotografije na vašem oglasu i njemu je to znak da niste ništa mijenjali, odnosno da niste ni u što ulagali sve te godine. Zamijenite li postojeće fotografije novima na kojima će biti vidljivi drugačiji prekrivači, dekoracije, ručnici te koje će biti napravljene iz drugog ugla, kompletna vaša ponuda izgledat će drugačije.

Ulaganje: 1.000,00 – 3.000,00 kn

 

  • Netflix

Sve više iznajmljivača odlučuje se gostima omogućiti Netflix s beskonačno puno raznolikog sadržaja za sve uzraste i želje. Najmanje što im osiguraju jest smart televizija u kojoj je već postavljena aplikacija Netflix, a mnogi idu i korak dalje te gostima omogućavaju gledanje sadržaja na svoj trošak.

Ulaganje: smart TV 2.000,00 – 5.000,00 kn, Netflix €7,99 – €11,99 mjesečno

 

  • Društvene igre

Što raditi na odmoru? Pitanje je to koje si gosti postavljaju dok planiraju svoj odmor jer tada planiraju i što će sve ponijeti sa sobom. Znaju li da ih u vašem objektu čekaju društvene igre (koje onda ne moraju oni ponijeti sa sobom), veća je vjerojatnost da će se odlučiti za vaš objekt nego za susjedni.

Pictionary, Twister, Uno, Monopoly, šah samo su neke od društvenih igara koje mogu igrati i veliki i mali, a u našim su trgovinama dostupne i na stranim jezicima.

Ulaganje: oko 200,00 kn po društvenoj igri

 

  • Oprema za bebe

Ako je vaš objekt pogodan za obitelji s malom djecom, omogućite roditeljima što bezbrižniji obiteljski odmor. Opremite svoj objekt putnim krevetićem, podlogom za presvlačenje, hranilicom, dječjom stolicom za bicikl, ljuljačkom za bebe, didaktičkim igračkama, napuhancima, lopticama, lopaticama za pijesak, sklopivim šatorom za plažu ili vrt, tanjurima, žlicama i čašama s oznakom „BPA free“ i sl. Većinu opreme možete kupiti rabljenu u vrlo dobrom, gotovo kao novom stanju.

Roditelji će vam svesrdno biti zahvalni jer sve što im vi osigurate neće morati ponijeti sa sobom. A sve su to predmeti koje već za drugu grupu gostiju koji nemaju djece ili barem ne bebe možete brzo i jednostavno spremiti.

Ulaganje: do 2.000,00 kn

 

  • Ručnici za plažu

Bilo da je vaš objekt u blizini plaže ili u sklopu objekta imate bazen, gosti će se koristiti ručnicima za plažu, a koliko god ih spakirali, nikad ih neće imati dovoljno. Često tada gosti posežu za bijelim kupaonskim ručnicima koje iznose iz objekta, a koji se onda toliko uprljaju da im je nemoguće povratiti bjelinu. Mnogi su se iznajmljivači odlučili na to da gostima osiguraju i ručnike za plažu i tako su očuvali nebrojeno puno kupaonskih ručnika koji nisu nakon samo jedne sezone završili u reciklaži.

Ulaganje: oko 70,00 kn po ručniku

 

  • Oprema za kućne ljubimce

Ako je vaš objekt pet friendly, osigurajte udobnost i zabavu svojim četveronožnim gostima. Od posudica za hranu i vodu, kutije s pijeskom (i zalihe pijeska) do udobnih kreveta i igračaka – sve to možete osigurati u svom objektu za vrlo malo novaca. Kućni će ljubimci uživati, a njihovi vlasnici će vam biti zahvalni jer neće svu tu opremu morati nositi sa sobom.

Ulaganje: oko 500,00 kn

 

4. KORAK: Odlučite što je nužno, što bi trebalo, a što bi bilo dobro napraviti

Na temelju analize stanja u vlastitom objektu, ali i ponude konkurencije napravite svoj popis prioriteta te dodajte svakoj stavci određeni iznos i godinu kada ćete u to uložiti.

Ako za ovu godinu vrijednost stavki s popisa premašuje budžet koji ste osigurali, ono što nije nužno, prebacite na popis za narednu godinu, a već tijekom sezone stavljajte novac sa strane za buduća ulaganja.

Kod odabira ulaganja, osim popravaka i novih predmeta kojima ćete zamijeniti postojeće, nemojte zanemariti i ulaganja u kvalitetu ponude, sadržaje i online prisutnost jer upravo time osiguravate veću popunjenost kao i bolje recenzije na temelju kojih će doći i idući gosti dogodine.

 

Znate li da vaša konkurencija ove godine ulaže u web-stranicu?

 

Ne kasnite za konkurencijom. Neka vas gosti već za ovu sezonu pronađu na Googleu i direktno rezerviraju vaš smještaj.

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića