Digitalni iznajmljivači

TRIK: Preporukama sadržaja u destinaciji pridobijte goste i ostvarite direktne rezervacije

Objavljeno 17. siječnja 2022.

Web-stranica ima mnoštvo prednosti nad oglasnicima. O nekima smo pisali u članku Zašto je važno izgraditi brend svog objekta?. U ovom ćemo se članku osvrnuti na preporuke sadržaja u destinaciji i kako ih iskoristiti za povećanje prometa na vašoj web-stranici, a time i rezervacija.

Krenimo od upoznavanja gosta i kako on planira svoj odmor.

 

Kako gost planira svoj odmor?

 

 1. Gost sada, u zimsko hladno vrijeme, zatrpan poslovnim i obiteljskim obavezama, mašta o toplim danima, o suncu, moru, odmaranju i počinje planirati svoj godišnji odmor.
 2. Najprije odabire destinaciju i okruženje – koju će državu posjetiti te hoće li ići na more ili u gorske krajeve.
 3. Pri tome odlučuje i kako će putovati – automobilom, avionom, autobusom, vlakom. Odlučuje želi li biti mobilan (imati vlastiti ili unajmljeni automobil) ili želi da uopće ne mora paliti automobil, da su mu svi sadržaji blizu, da može do njih pješke ili biciklom.
 4. Prema svemu navedenom odlučuje se za destinaciju unutar zemlje koju želi posjetiti te bira okruženje – gradsko, seosko ili nešto između.
 5. Sada pretražuje sadržaje i planira što će sve raditi u destinaciji. Ako putuje s djecom, važno mu je pronaći dovoljno zanimljivih sadržaja u kojima će njegova djeca uživati. Ako pas ide s njim na godišnji odmor, bit će mu važno biti u blizini plaža na kojima su psi dobrodošli te parkova i većih površina za trčanje.
 6. Gost zatim bira među različitim vrstama smještajnih objekata prema onome što mu je važno. Ako želi privatnost, vrlo vjerojatno odlučit će se za kuću za odmor. Ako traži što povoljniji smještaj, birat će među apartmanima i studio apartmanima. Ako želi uslugu hrane i čišćenja sobe, odlučit će se za hotel.
 7. Kad je gost odabrao vrstu smještaja, odlučuje što mu je važno da taj objekt ima: besplatno parkiralište, besplatan internet, grijani bazen, pomoćni bazen za djecu, dječji krevetić, bicikle i dr. Gost gleda što sve može dobiti za svoj novac.

Vrlo vjerojatno u potrazi za objektom pretražuje oglasnike, ali pretražuje i Google, poglavito Google karte. Upravo tu krije se vaša prilika.

 

 

Kako se preporukama povezati s gostom na Googleu?

U članku Kako napisati tekst za svoju web-stranicu koji donosi rezervacije? pisali smo o tome kako istaknuti prednosti objekta i time pridobili gosta da rezervira naš objekt. No, prije toga gost nas treba naći na Googleu. Kako ćemo mu to omogućiti?

Ranije smo spomenuli da gost pretražuje što sve može raditi u destinaciji za koju se odlučio. U Google upisuje ključne riječi i dobiva mnoštvo stranica. Među njima bira one stranice na kojima zna da će dobiti provjerene, vjerodostojnije informacije, a to su često blogovi, stranice turističkih zajednica, ali i stranice agencija i objekata za najam. Zašto? Zato što traži preporuke, vjeruje osobnim iskustvima, a ne generičkim opisima koji se u istim oblicima nalaze u brojnim brošurama i na stranicama pružatelja usluga.

Gdje je tu vaša prednost?

Vaša web-stranica je alat kojim se možete povezati s gostom, a preporuke su prednost temeljem koje će gost brže doći do vas.

 

Kako pripremiti preporuke?

Prvi korak u pripremi preporuka je da znamo za koga ih točno pripremamo. Razmislite i opišite profil gosta koji najčešće odsjeda u vašem objektu – jesu li to obitelji s bebama ili većom djecom, parovi, skupine mladih, umirovljenici… Svaki taj profil tražit će od sadržaja ono što mu najviše odgovara.

Zatim, zapitajte se što tog gosta zanima kada putuje u neku destinaciju. Donosimo vam popis koji možete proširiti vlastitim idejama i sadržajima.

 • Najbliže plaže, koje imaju lijep ulaz u more, plaže na kojima su psi dobrodošli, koje imaju prilaz za osobe s invaliditetom
 • Restorani
 • Muzeji, galerije, događaji
 • Prirodne atrakcije (npr. špilje, vidikovci, otoci i sl.)
 • Aktivnosti na otvorenom (pješačke/biciklističke staze, izleti brodom, ronjenje, jahanje i dr.)
 • Aktivnosti za djecu (npr. Aquapark, akvarij, farma s domaćim životinjama, parkovi)

 

U nastavku vam dajemo smjernice kako pripremiti pojedinu preporuku.

 

Kako opisati plaže?

Kod pripreme opisa uvijek se treba voditi onime što je gostu važno znati. Što se plaža tiče, bit će mu važno kakav je ulaz u more, je li plaža šljunčana, pješčana ili ju čine škrape, bude li na plaži uvijek gužva ili ima dijelova gdje može uživati u osami. Ako putuje s djecom, bit će mu važno je li plaža prilagođena djeci, može li u blizini kupiti sladoled, osvježenje ili popiti kavu te nalaze li se uz plažu sanitarni čvorovi i mjesta za presvlačenje.

Ako u vašoj blizini ima plaža koje su prilagođene osobama s invaliditetom, a i vaš je objekt njima prilagođen, svakako ih istaknite na svojoj web-stranici. Isto vrijedi i za pet-friendly plaže, posebice ako primate kućne ljubimce.

Koliko su plaže udaljene od objekta informacija je koja gostu puno znači, no umjesto u metrima i kilometrima, navedite udaljenost u minutama i načinu dolaska do plaže. Dakle umjesto da pišete da je plaža udaljena 400 metara od objekta, navedite da se od objekta do plaže može doći pješke šetnicom u 10-ak minuta.

 

Kako opisati gastronomsku ponudu?

Gost ne bira restoran (osim ako je riječ o renomiranim restoranima u kojima ciljano želi jesti) nego hranu. Kad je već došao upoznati destinaciju, zanima ga i njezina gastronomska ponuda, ali provjerena. On želi znati gdje se može nešto dobro pojesti.

Ne morate pisati svoj subjektivni dojam jela i restorana, već istaknite posebnosti gastronomske ponude tog ugostiteljskog objekta.

Navedite restorane s tradicionalnim jelima, svježom ribom i plodovima mora, atipičnim jelima, specijalitetima kraja ili možda restorane koji su dobili priznanja i nagrade. Uz svaki opis dodajte poveznicu na web-stranicu restorana i/ili kontakt.

 

Što raditi u destinaciji?

Istaknite nekoliko najznačajnijih događaja za koje pretpostavljate da bi mogli biti motiv dolaska gosta. Zašto? Zbog ključnih riječi.

Želi li gost doći u Pulu za vrijeme Pula Film Festivala, upisat će u tražilicu upravo naziv tog događaja. Kako bi posjetio festival, zasigurno će ostati u destinaciji nekoliko dana i trebat će mu smještaj. Pronađe li ga već pretraživanjem događanja, skratili ste mu potragu, a sebi osigurali gosta.

 

Što posjetiti u destinaciji?

Osim sunca i mora, većinu gostiju zanimat će i što još destinacija nudi – od kulturnih i prirodnih znamenitosti do raznih sadržaja i aktivnosti. Ključno pitanje koje si gost postavlja “što mogu posjetiti, razgledati, isprobati”.

Ovaj dio preporuka prilagodite tipu gosta koji najčešće kod vas odsjeda, ali i kojeg želite privući. Ako su to obitelji s djecom, naglasak stavite na jednodnevne izlete i sadržaje u kojima će djeca uživati poput jahanja, posjet farmi i upoznavanja domaćih životinja, aquaparka ili tematskih parkova. Ako su to parovi u godinama, možda bih ih zanimale galerije, muzeji, povijest mjesta. Ako su vaši najčešći gosti mladi, mjesta za dobar noćni provod su ono što ih najviše zanima.

 

Vaša ponuda kao konkurentska prednost

Osim ponude koju smo već spomenuli, web-stranica savršeno je mjesto za isticanje vlastite dodatne ponude, bilo da je besplatna za vaše goste ili se dodatno plaća.

Ako u svojoj ponudi primjerice imate (električne) bicikle, jacuzzi, stolni nogomet, stol za biljar, u vašem se dvorištu nalazi teren za odbojku ili tenis, istaknite sve to na svojoj web-stranici.

No, možda se uz najam smještajnog objekta bavite i najmom pedalina, kajaka, brodica ili imate u ponudi izlete, degustacije, prodajete maslinovo ulje, imate restoran ili pružate neke druge usluge i proizvode koji bi bili zanimljivi i vašim gostima. I to istaknite u svojim preporukama. Te usluge nećete gostima pružiti kao domaćini objekta u kojem su odsjeli odnosno privatni iznajmljivači (ako ih nemate registrirane), već kao poduzetnici, no nitko vam ne brani da ih istaknete kao preporuke na web-stranici svog objekta.

Upravo to može biti ključni razlog zašto će se gost odlučiti za vaš objekt, a ne za neki drugi pa gledajte na to kao na konkurentnu prednost.

 

Četiri benefita preporuka

Neki će reći “neću ja druge reklamirati, neka to čine sami”, no upravo ta “reklama” odnosno vaša preporuka povezuje vas s gostom i na temelju nje ga pridobivate kao i njegovo povjerenje. Benefita ima više:

 1. Ako se gost baš na temelju vaših preporuka zaista dobro proveo u destinaciji, sve će to navesti u recenziji vašeg objekta.
 2. Ovi opisi preporuka služe vam kako bi vas gost lakše pronašao na Googleu (po ključnim riječima dok pretražuje sadržaje u destinaciji).
 3. Preporuke služe i kako biste povećali svoju vjerodostojnost kod gosta jer gost, sjetimo se, vjeruje preporukama. Jednom kad stekne povjerenje baš vašim preporukama, i još k tome ako je tražio baš objekt poput vašega, znatno je veća vjerojatnost da rezervira baš vaš smještaj.
 4. Dodatan razlog je i taj što vam sav taj sadržaj na vlastitoj web-stranici skraćuje vrijeme objašnjavanja prilikom dočeka gosta. Možete mu tek ukratko opisati destinaciju, a zatim poslati mu poveznicu na svoju web-stranicu gdje će pronaći više informacija i, još važnije, kontakte. Gostu umornom od puta to će puno značiti.

 

Preporuke sadržaja u destinaciji objavljene na web-stranici čine veliku prednost nad oglasnicima jer ih ondje ne možete istaknuti na taj način, a gost će najprije tražiti što može raditi u destinaciji, a tek zatim smještaj.

Omogućite mu da vas direktno pronađe i kontaktira i dajte mu razlog da odsjedne baš kod vas!

 

Vrijeme je da uložite u vlastitu web-stranicu?

 

Počnite primati direktne rezervacije već za nadolazeću sezonu i uštedite tisuće eura na agencijskim provizijama.

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića