Digitalni iznajmljivači

Što iznajmljivači mogu napraviti kako bi ublažili negativne učinke pandemije koronavirusa?

Objavljeno 14. ožujka 2020.

Globalna pandemija koronavirusa uzrokuje poremećaje u raznim djelatnostima, a jedna od najgore pogođenih je turizam. Cijela područja i države se izoliraju, zrakoplovne i autobusne tvrtke otkazale su svoje standardne rute, a putnici diljem svijeta otkazuju svoje planove (uključujući i rezervacije).

Kroz sljedećih nekoliko redaka ćemo se usredotočiti na prijedlog djelovanja za privatne iznajmljivače kako bi se ublažio negativan efekt kroz narednih nekoliko mjeseci.

Na temelju podataka velikih booking portala, čini se da većina dosadašnjih otkaza rezervacija utječe na gradske apartmane mnogo više nego na kuće za odmor. Većina očekuje da će koronavirus završiti ciklus prije ljeta i još uvijek ima dovoljno vremena da se otkaz rezervacije izvrši bez “penala”, pa gosti čekaju da vide kako će se razvijati pandemija prije nego što promijene svoje planove. Ako se pandemija ne uspori u sljedećim mjesecima, nadamo se da će domaćini dobiti upute o djelovanju, kao i razne olakšice ili subvencije od strane nadležnih institucija. Vrlo mali postotak turista izmijenit će svoje planove za špicu sezone – većina će čekati da vidi hoće li se problem pogoršati ili poboljšati prije donošenja odluke.

Trenutno je jedna od glavnih posljedica usporavanje (ili čak potpuno zaustavljanje) broja novih rezervacija, jer su gosti oprezniji i više oklijevaju pri planiranju ljetovanja. Prije no što se sazna više informacija o širenju pandemije – nitko ne želi rezervirati ljetovanje koje će se morati otkazati za nekoliko tjedana (i u mnogim slučajevima platiti kazne za otkaz). U najboljem slučaju, stopa novih infekcija počet će usporavati za nekoliko mjeseci, a rezervacije će se ponovo pojavljivati ​​u vašim kalendarima. Nažalost, to ne možemo reći sa sigurnošću, a moguće je da će prevladati i najgori scenarij – pogoršanje globalne pandemije sve do ljetnih mjeseci (špice sezone). Rezultati takve situacije bili bi pogubni za sve – no nadamo se da se ona neće ostvariti.

Destinacije u blizini područja pogođenih virusom (naročito gradovi) već su osjetili utjecaj otkazivanja rezervacija za ožujak i travanj te značajno usporavanje novih rezervacija za ovo ljeto. Ako (i nadamo se kada) pandemija počne pokazivati ​​znakove usporavanja, možemo očekivati ​​da će rezervacije ponovo početi pristizati i to masovno!

Kako bi ublažili negativne učinke novonastale situacije donosimo “todo listu” za iznajmljivače s nekoliko strateških prijedloga:
1. Pokažite da vam je svaki gost jednako važan

Budite razboriti i pokažite da ste odgovoran domaćin kojemu je svaki gost bitan i da se znate prilagoditi novonastaloj situaciji. Tako možete ponuditi fantastično korisničko iskustvo. Ako gost otkazuje rezervaciju zbog koronavirusa možete mu prije otkazivanja ponuditi drugi termin, možda na kraju sezone ili sljedeće godine u istom terminu. Svakako prilagodite i olabavite uvjete otkaza koje imate jer će vam to zasigurno sačuvati rezervacije.

2. Budite odgovoran pojedinac

Ukoliko kod vas trenutno borave gosti iz područja pogođena virusom, obavezno ih prijavite u eVisitor sustav. Ovo je izrazito bitan zadatak jer će upravo na temelju podataka iz eVisitora nadležna sanitarna ispostava moći planirati daljnja postupanja, ukoliko se za to pokaže potreba. Neka vam na prvom mjestu bude zaštita svakog pojedinca, a time ćete pokazati i da vam zarada nije na prvom mjestu.

3. Pridržavajte se svih uputa nadležnih institucija

Iako vjerujemo da ste i inače temeljiti u čišćenju vaših jedinica, posebnu pažnju poklonite dezinficiranju nakon svakog boravka i obavezno to naglasite na svojoj web stranici, Facebook ili Instagram profilima vašeg smještaja (ukoliko ih imate).
Ako s vašim stalnim gostima komunicirate i putem e-maila (ili newsletter kanalom) nije na odmet informirati ih o stanju na vašem području i putem tog kanala.

4. Disperzirajte vašu prodaju na više dostupnih Booking kanala

Booking.com, Home Away, Airbnb, Expedia, Tripadvisor i sl. su web stranice na kojima biste se trebali prezentirati kako biste bili sigurni da će biti vidljivi što većem broju potencijalnih gostiju. Na taj način ćete posljedično povećati (ili u ovom izvarednom slučaju barem zadržati) popunjenost – nadamo se barem za špicu sezone.

5. Omogućite izravne rezervacije putem vlastitog kanala prodaje

Ako već nemate svoju web stranicu, možda je vrijeme da ozbiljno razmislite o tome. Mogućnost izravne rezervacije osigurava vam kontrolu vašeg online poslovanje do kraja a uz to možete i ostvarit povjerenje kod svojih potencijalnih gostiju kako bi im olakšali rezervaciju. Pored toga, uštedjet ćete i značajne provizije koje biste inače plaćali kanalima! 

6. Prilagodite svoje cijene

Snižavanje cijena za sljedeće mjesece moglo bi vam pomoći donijeti dodatne rezervacije. Međutim, to se odnosi većinom na iznajmljivače kuća za odmor s bazenom i luksuznijih smještaja. Prosječni apartmani i manje luksuzne kuće za odmor vidjet će ipak nešto manje efekte kroz akciju spuštanja cijena.

7. Budite informirani

Saznajte pravovremeno informacije o tome što se događa i budite sigurni da donosite dobre odluke. Službene informacije pratite na stranicama https://zdravlje.gov.hr/, https://civilna-zastita.gov.hr/ i https://www.koronavirus.hr/

Vjerujemo da svi zajedno želimo da se ova novonastala i nepredviđena situacija čim prije razriješi s čim manjim posljedicama na zdravlje svakog čovjeka ali i s čim manjim negativnim posljedicama na gospodarstvo i na turističke djelatnosti.

Ponavljamo da je osobna odgovornost svakog pojedinca ključna za rješavanje ovog izazova. Budimo odgovorni pojedinci! Budimo odgovorni iznajmljivači! Budimo optimistični – ostanimo mirni i spremni za prihvat novih rezervacije kad za to dođe vrijeme.

Lijep dan želi Apartmanica tim!

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića