Digitalni iznajmljivači

Što je bolje: napraviti web-stranicu sami ili angažirati profesionalca?

Objavljeno 6. prosinca 2021.

Je li konačno došlo vrijeme da vaš smještajni objekt dobije svoju web-stranicu? Ako jest, pred vama je odluka: napraviti ju sami ili povjeriti posao profesionalcima. Istražimo detaljnije prednosti i mane jedne i druge opcije.

 

1. opcija: Napravite sami

Da biste sami napravili svoju web-stranicu, potreban vam je alat za izradu web-stranice i platforma na kojoj ćete ju graditi. Neke od najpoznatijih su WordPress, Wix i Squarespace.

Na mnogima ćete pronaći jako puno predložaka koji su (donekle) prilagođeni mobilnim uređajima i pretraživačima (SEO). Dostupni predlošci su namijenjeni doista šarolikoj paleti proizvoda i usluga pa treba pronaći baš onaj predložak koji odgovara vašim potrebama. Neće sve funkcionalnosti na predlošku biti besplatne, odnosne neke će trebati platiti pa to treba imati na umu zbog godišnjih troškova održavanja.

Platforme poput spomenutih su dosta jeftine, relativno je lako njima se koristiti i ne treba vam previše tehničkog predznanja. Ako ćete u potpunosti koristiti njihove predloške, ne morate znati kodiranje. Sve što trebate je zamijeniti sadržaj – tekstove i fotografije – svojima.

Nažalost, korisničke podrške gotovo da i nema, a kad je dostupna, odgovor možete čekati i do nekoliko dana. Korisnici se obično snalaze pretraživanjem foruma i Googlea ne bi li naišli na rješenje svog problema.

 

2. opcija: Angažirajte profesionalce

Druga opcija je da angažirate profesionalce – web-dizajnere i programere koji imaju puno iskustva ne samo s vizualnim dijelom web-stranice, nego i onim koji ne vidite – tehničkim, a koji je još važniji od samog dizajna. Oni već znaju što trebaju napraviti da vaša web-stranica bude online, kako to najbolje i najbrže napraviti te što vam je potrebno da vaše online poslovanje bude uspješno i sigurno.
Nekad je izrada jednostavnih, ali profesionalnih web-stranica bila skupa, no danas to nije slučaj. Iznosi za profesionalno napravljene i potpuno funkcionalne web-stranice uglavnom se kreću od 3.000 do 5.000 kn pa ćete već prvom rezervacijom uloženo moći vratiti.

S druge strane, najskuplje web-stranice su one nefunkcionalne, u koje ste uložili, a nikad niste na temelju njih zaradili jer nisu prilagođene iznajmljivanju smještajnih objekata. S web-stranicom koja je prilagođena dizajnom i funkcionalnostima baš vašem poslovanju i potrebama, uloženo će se jako brzo vratiti.

I, iako često zanemarena stavka dok se ne pojavi neki problem, tehnička podrška je u ovom slučaju jako važna. Kada se pojavi tehnički problem koji vi ne znate ili ne možete riješiti sami, tehnička podrška web-dizajnera riješit će ga za vas bez dodatnog troška i vrlo vjerojatno u vrlo kratkom roku.

 

Usporedimo

Napravite samiAngažirajte profesionalce
Osnovnu web-stranicu (bez kalendara, izračuna cijene, pregleda zauzeća, sustava naplate) možete napraviti sami za jako malo novaca ili čak besplatno. No, besplatni servisi za izradu web-stranica često su ograničeni na samo određene funkcionalnosti i uključuju prikazivanje oglasa, a prelazak na plaćenu verziju često je, kada se sve zbroji, skup.Angažiranjem profesionalnih web-dizajnera dobivate stranicu koja je prilagođena vašim potrebama i potrebama vaših gostiju. Nema oglasa i nema ograničenja. Sama izrada je skuplja nego kada ju radite samostalno, no i dalje je cjenovno pristupačna.
S drag&drop opcijama ne morate znati kodiranje. Često je dovoljno samo zamijeniti sadržaj u predlošku vlastitim. No, odabir važnih i manje važnih ili nevažnih informacija morate napraviti sami.Kada se bavite poslom koji ujedno morate predstaviti, često bude teško razlučiti bitno od nebitnog. Tim profesionalaca može vam pomoći odabrati samo bitne informacije koje će jasno predstaviti vaš smještajni objekt.
Ako sami radite web-stranicu i imate vremena na raspolaganju, u relativno kratkom roku može biti gotova. Ali, ako niste tehnički potkovani, puno vremena možete izgubiti na sitnicama poput namještanja pregleda web-stranice za mobilne uređaje, što je danas izuzetno važno.Web-dizajneri imaju iza sebe puno iskustva i brzo će riješiti tehnički, ali i vizualni dio web-stranice.
Sami možete mijenjati sadržaj na stranici kad god želite, ali ograničeni ste mogućnostima ovisno o dodacima (plugins) koje imate na raspolaganju.Web-dizajneri mogu umjesto vas zamijeniti sadržaj koji želite osvježiti ili vam mogu dati pristup i potrebne upute da to sami učinite. Ono što nedostaje mogu isprogramirati.
Na raspolaganju imate velik izbor predložaka, ali mnogi koriste iste predloške i vaša stranica neće biti jedinstvena.Možete se odlučiti za prilagodbu predloška ili izradu web-stranice „od nule“. U svakom slučaju svaki detalj na stranici može biti promijenjen i personaliziran tako da prati vaš brend.
Hosting je obično uključen u cijenu, ali često je nepouzdan pa se događa da se stranica ne učitava dovoljno brzo ili da se sustav ruši. Ažuriranje sustava morate raditi sami.Hosting je siguran i uz njega dobivate i tehničku podršku. Drugi se brinu da sustav koji pokreće vašu stranicu uvijek radi i bude ažuriran.

 

Koju ćete opciju odabrati, ovisit će samo o vama – vašem znanju i vještinama, vremenu koje imate na raspolaganju za izradu web-stranice ili najprije za proučavanje kako se ona izrađuje te o financijama s kojima raspolažete. Svakako uzmite u obzir to da je web-stranica ulog u budućnost vašeg poslovanja i da će se već prvom rezervacijom vratiti, a ona poznata “bolje ikakva nego nikakva web-stranica” u ovom slučaju ne vrijedi.

 

 

Je li vaša odluka pala na angažiranje profesionalaca?

 

Naš tim koji čine profesionalni grafički i web-dizajneri te vrsni programeri s više od 10 godina iskustva u razvoju jednostavnih i složenih web-stranica i aplikacija izradit će kvalitetnu i funkcionalnu Apartmanica web-stranicu s kojom ćete jako brzo početi zarađivati više i gubiti manje novaca na provizije i naknade.

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića