Digitalni iznajmljivači

Porast broja neželjenih poruka i lažnih upita

Objavljeno 19. veljače 2024.

Prisutno je povećanje broja upita koje iznajmljivači, poput vas, primaju na svoje email adrese ili preko kontakt formulara na web stranicama. Ovo može biti znak povećanog interesa za vaše usluge, ali i nešto na što trebate obratiti posebnu pažnju.

Prepoznali smo nekoliko tipova poruka koje se često ponavljaju:

  • Upozorenja o lošem SEO-u na vašoj web stranici, praćena ponudama za njegovo poboljšanje.
  • Obavijesti o isteku domene, koje sadrže i linkove za navodno nužno plaćanje produljenja.
  • Ponude za grafička rješenja za vaš brand i zahtjevi za daljnjim kontaktom.
  • Upiti specifični za vaš objekt, poput udaljenosti do određenih točaka, opremljenosti i dostupnosti.

U nastavku donosimo nekoliko primjera ovakve komunikacije:

 

Ukoliko ste primili slične poruke, znajte da se radi o phishingu, odnosno pokušaju prevare. Prevaranti koriste podatke o email adresama i kontakt formulare na web stranicama kako bi masovno slali lažne ponude. Iako je u rijetkim slučajevima iza takvih poruka možda i stvarna osoba, najčešće se radi o automatiziranim botovima.

Kako prepoznati phishing?

  • Generička imena pošiljatelja, često u neskladu s navedenom lokacijom iz udaljenih dijelova svijeta. U našim primjerima čak se i ponavljaju određeni pošiljatelji npr. Harvey Miller, Kevin Smith
  • Neobični zahtjevi poput traženja telefonskog broja iako ga već imate na stranici ili upiti o dostupnosti/broju osoba, a sve ste jasno naveli i ažurirali na stranicama. 
  • Ponude produljenja domene koja vam uopće ne pripada.

Zašto primate takve poruke?

Činjenica da imate na webu kontakt formular ili objavljenu email adresu nužna je za funkcioniranje vašeg poslovanja, ali istovremeno vas čini i ranjivim na ovakve pokušaje prevare. Prevaranti iskorištavaju dostupnost tih informacija i šalju masovne mailove, od kojih su neki legitimni, neki očiti spam, a neki sofisticirani phishing pokušaji koje je teško razlikovati od autentičnih poruka.

Zanimljivo je da smo i mi, unatoč tome što se ne bavimo iznajmljivanjem nekretnina, primili slične upite o “našem objektu”. To dodatno potvrđuje da se radi o automatiziranim porukama ili neželjenoj pošti.

Kako reagirati na phishing?

Samo primanje phishing poruke ne predstavlja rizik. No, prevaranti će se truditi prikupiti dodatne kontakt podatke i iskoristiti ih u zlonamjerne svrhe. Stoga vam savjetujemo:

  • Ne odgovarajte na phishing poruke i ne nastavljajte komunikaciju s pošiljateljem.
  • Ne klikajte na linkove u tim porukama.
  • Nikada ne dijelite privatne podatke, osobito informacije o svojoj kreditnoj kartici.

Za više informacija ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Vaše povjerenje nam je od velike važnosti i zahvalni smo vam na njemu.

Ukoliko vam je potrebna usluga izvan naše ponude, a koja je spomenuta u nekom od phishing mailova, savjetujemo vam da se obratite provjerenoj tvrtki.

Želimo vam uspješno poslovanje i sigurnu komunikaciju s klijentima!

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića