Digitalni iznajmljivači

Pet-friendly objekt – da ili ne?

Objavljeno 6. veljače 2022.

Mnogi se iznajmljivači pitaju bi li njihov objekt trebao biti pet-friendly odnosno bi li trebali primati kućne ljubimce. Ako se odluče na taj korak, postavljaju si nova pitanja – hoće li dodatno naplaćivati boravak kućnog ljubimca i koliko. 

Pitanja ima mnogo, posebno za iznajmljivače koji tek kreću s poslovanjem jer nemaju vlastitog iskustva kako s vlasnicima kućnih ljubimaca, tako ni sa samim kućnim ljubimcima kao gostima. I vrlo često traže savjete i iskustva drugih iznajmljivača, a iskustva, kao i u mnogočemu, ima različitih – i pozitivnih i negativnih.

Zato smo odlučili ovaj članak posvetiti prednostima i nedostacima primanja kućnih ljubimaca kako bismo vam pomogli odlučiti hoće li vaš objekt biti pet-friendly ili ipak neće.

 

Prednosti za pet-friendly objekte

 

 • Šire tržište

Odlučite li se za primanje kućnih ljubimaca i oglasite li svoj objekt kao pet-friendly, vrlo vjerojatno brže ćete doći do gostiju. Naime, mnogo je onih koji putuju sa svojim kućnim ljubimcima, a objekata koji dopuštaju boravak četveronožnih prijatelja nema puno. 

 • Dodatni kanali oglašavanja

Uz klasične portale na kojima vas gosti mogu pronaći zahvaljujući filtru, tu su i portali specijalizirani za oglašavanje pet-friendly smještaja poput Pet Friendly Accommodations pa samim time što su kućni ljubimci kod vas dobrodošli, imate dodatne kanale za oglašavanje.

 • Veća zarada

Mnogi iznajmljivači koji primaju kućne ljubimce dodatno naplaćuju njihov boravak. To obično bude naknada od 10 eura po kućnom ljubimcu i po noćenju. Ako gosti borave 10 dana, samo na jednom kućnom ljubimcu iznajmljivač će zaraditi dodatnih 100 eura.

 • Bolje recenzije i preporuke

Gosti koji traže smještaj koji prima kućne ljubimce često budu izuzetno zahvalni na gostoprimstvu domaćina jer teško pronalaze smještaj koji bi ugostio i njihova četveronožna člana obitelji. Samim time češće se vraćaju u isti smještaj, ali i preporučuju ga svojim prijateljima koji također putuju s kućnim ljubimcem.

 

Nedostaci za pet-friendly objekte

 

 • Buka

Ne može se očekivati od pasa da ne laju, kao ni od mačaka da ne mijauču. No, ako su susjedi vašeg objekta osjetljivi na lajanje ili mijaukanje, vrlo je moguće da će negodovati i žaliti se vama, ali i gostima.

 • Alergije

Mnogi su ljudi alergični na dlaku koja, čak i nakon dubinskog čišćenja, može ostati u objektu. Kao vlasnik pet-friendly objekta, kako biste zaštitili buduće goste, posebnu pažnju trebat ćete pridati dubinskom čišćenju, usisavanju i dezinficiranju prostorija te pranju posteljine i drugih perivih tkanina.

 • Buhe i krpelji

Iako je vrlo vjerojatno da se vlasnik dobro brine o svom četveronožnom prijatelju, kućni ljubimac može buhe i krpelje donijeti u objekt nakon šetnje ili igranja u parku. 

Jednom kada su u objektu, te štetočine mogu izazvati iznajmljivaču velike probleme i troškove pa toga valja biti svjestan. Primjerice, zbog invazije buha morat će objekt zatvoriti na čak 5 dana kako bi posebna služba provela dezinsekciju. A tu su i nemali troškovi takve usluge.

Stoga, poželjno je nakon svakog boravka kućnog ljubimca detaljno pregledati objekt u potrazi za buhama i drugim malim štetočinama koje bi brzo postale veliki problem.

 • Šteta

Iako su psi i mačke koji su navikli na život u stanu uglavnom vrlo mirni i dresirani da ne čine štetu, u novom okruženju baš novi jastuk mogao bi im biti jako zanimljiv, ili bi pak kauč mogao postati nova grebalica. 

Bilo kako bilo, opasnost postoji pa valja imati rezervne jastuke, ali i druga brza rješenja pri ruci kako bi objekt bio “kao nov” za iduće goste.

 

Biste li se trebali odlučiti za pet-friendly opciju?

Prije no što donesete konačnu odluku, postavite si i ova pitanja:

 • Je li vaš objekt u stambenoj zgradi? Ako se objekt nalazi u stambenoj zgradi, razmislite hoće li npr. lajanje psa smetati vašim susjedima i bi li zbog toga vašim gostima radili probleme ili stanovi imaju debele zidove odnosno susjedi su vrlo tolerantni.
 • Ima li vaš objekt veliku okućnicu? Psi će biti neizmjerno sretni ako dobiju veliku zelenu površinu po kojoj mogu trčati i igrati se. No, pripazite da je površina dobro ograđena kako pas ne bi pobjegao i izgubio se. Iako niste krivi ako se to dogodi, gost bi mogao biti vrlo nezadovoljan.
 • Postoje li u blizini sadržaji i plaže na kojima su kućni ljubimci, prvenstveno psi, dobrodošli? Ako takvih sadržaja nema, kao ni plaža, bez obzira na to što je vaš objekt pet-friendly, gosti bi mogli imati loših iskustava ili bi, s druge strane, morali kućnog ljubimca ostavljati samog u objektu. 
 • Kako se vi osjećate u blizini pasa ili mačaka? Ako ste alergični na dlaku ili se izuzetno bojite pasa, a osobno dočekujete goste i čistite objekt, razmislite hoćete li bez obzira na to primati goste s kućnim ljubimcima pa osigurati ili self check-in i drugu osobu za čišćenje ili će ipak prevagnuti suprotna odluka. 

 

Ovu odluku nije dobro donijeti ishitreno samo zato što vi volite pse i mačke, a možda i dijelite s njima svoj životni prostor. Objekt za najam ustupate drugim ljudima i činjenica je da zapravo ne znate kako se oni brinu o svom kućnom ljubimcu.

No, s druge strane, odlučite li se za primanje kućnih ljubimaca, svakako napravite pravi photo session s njima u svom apartmanu, kući za odmor, dvorištu ili kraj bazena kako biste baš fotografijom privukli željene goste. Imate li web-stranicu, posebno istaknite na naslovnici baš tu svoju prednost. 

Jer tko li još može odoljeti slatkim njuškicama?!

 

Odlučili ste se za pet-friendly opciju i želite to istaknuti na svojoj web-stranici?

 

Na Apartmanica web-stranicama već na naslovnoj stranici možete posebno istaknuti da su kod vas kućni ljubimci dobrodošli što će vas istaknuti pred konkurencijom!

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića