Digitalni iznajmljivači

Kompletan vodič za poslovanje s domaćim gostima

Objavljeno 21. ožujka 2022.

Iako većinom kod iznajmljivača borave strani gosti, i domaći vole putovati i ljetovati ili zimovati u nekom od naših predivnih krajeva zemlje.

I dok će neki smatrati da za domaće goste nije potrebno ništa specijalno spremati, drugi znaju da se i oko njih treba potruditi, možda čak i više nego oko stranog gosta.

U nastavku donosimo kompletan vodič za poslovanje s domaćim gostima.

 

Razumijevanje potreba domaćih gostiju

Iako će neki reći gost je gost, ipak postoje razlike između domaćih i stranih gostiju, posebice u njihovim potrebama što će uvelike pomoći u prilagodbi smještaja i ponude ovoj ciljanoj skupini.

  • Dok strani gost vrlo često rezervira smještaj na dulje vrijeme, domaći gost češće će rezervirati kraći boravak, onaj od dva do tri dana.
  • Domaći gosti česti su gosti izvan glavne sezone, odnosno u predsezoni i postsezoni. Bilo da organiziraju team building, momačku ili djevojačku zabavu ili obiteljsko okupljanje, za takve će potrebe tražiti veće objekte.
  • Baš zbog kratkog boravka na odmoru, domaći gost želi izbjeći nepotrebno gomilanje stvari pa će mu uvelike odmor učiniti lagodnijim ako te stvari već imate u svom objektu (npr. kuhalo za vodu, aparat za kavu, ručnici za plažu, hranilica za bebe, krevetić i sl.).
  • Vrlo često stranom će gostu cijene u destinaciji biti prihvatljive zbog veće platežne moći, dok će domaći gost češće obroke pripremati u objektu. Stoga, bit će mu potrebna dobro opremljena kuhinja posuđem i drugim potrepštinama.
  • Strani gost češće voli putovati samo sa svojom obitelji, dok će često domaći gost putovati s prijateljima ili širom obitelji te tražiti dodatne ležajeve ili objekte u blizini kako bi svi bili na okupu. Nerijetko će zajedno boraviti u jednom objektu, posebice onom koji ima roštilj kako bi se družili.
  • Domaći će gost često na put krenuti po završetku s poslom što znači da će u destinaciju doći u kasnim večernjim satima.
  • Domaći gosti nisu iste platežne moći kao strani. Možda bi kod vas bili i koji dan više, ako biste prilagodili cijenu njihovim financijskim mogućnostima. Razmislite o tome možete li i za koliko spustiti cijenu domaćim gostima.

 

Kada razumijemo potrebe domaćih gostiju, lakše prilagodimo svoj objekt i poslovanje njima.

 

Sitnice u objektu koje će domaćem gosti puno značiti

Domaćem gostu važno je da se kod vas osjeća kao doma. Domaća kava, domaći programi na televiziji, preporuke što posjetiti na hrvatskom jeziku – sve su to sitnice koje će domaćem gostu pružiti osjećaj doma.

Uz to, sve što ne mora nositi sa sobom jer imate u objektu, olakšat će mu pakiranje i putovanje. Ako putuje s bebom, zasigurno će mu puno značiti ako u objektu imate krevetić, hranilicu, pa čak i neke igračke koje u tom slučaju neće morati nositi sa sobom.

Ručnici za plažu, ugljen za roštilj, toaletne potrepštine, prašak za rublje, tablete za perilicu suđa i sl. – sve su to sitnice koje će gostu puno značiti ako ga dočekaju u objektu jer su, čak i za kratkog boravka, potrebne.

Ako želite zadovoljnog gosta još i prije nego je stigao na vašu adresu, u telefonskom razgovoru ili porukama navedite mu što ne mora nositi sa sobom, osim ako to želi, jer već imate u objektu. Gost će vam na tome biti izuzetno zahvalan!

 

Radni godišnji odmor

Neki nemaju luksuz da se isključe s posla na sedam dana, već posao “nose” sa sobom i na godišnji odmor. Možda će samo objavljivati sadržaje na društvenim mrežama, a možda će i održavati virtualne sastanke.

Za tu potrebu osigurajte stabilan i brz internet, produžni kabel te radni stol i stolicu u mirnom kutu objekta.

 

Produženi vikendi i fleksibilan termin dolaska i odlaska

Ljetovanje domaćih gostiju često ne traje puna dva tjedna. Češći je slučaj da otputuju nekamo na produženi vikend. Stoga, smještaj više traži se obično kada uspiju u lipnju spojiti Tijelovo i Dan antifašističke borbe te u kolovozu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Veliku gospu s vikendima koji im prethode ili slijede.

Baš zato što je produženi vikend kratak, gost želi iskoristiti svaku minutu svog slobodnog vremena pa će od vas tražiti određenu fleksibilnost. To će nekad značiti da želi doći prije službenog check-ina, u kasnim večernjim satima ako na put kreće po završetku s poslom ili ostati dulje od službenog check-outa. Ako nemate na dan dolaska ili odlaska ovog gosta smjenu, razmislite kako mu možete izaći u susret. Evo nekoliko prijedloga.

  • Možete li gostu omogućiti da ostane do popodnevnih ili večernjih sati u objektu uz doplatu polovice cijene noćenja?
  • Možete li gostu dopustiti da ostavi u objektu ili u zajedničkim prostorijama prtljagu dok vi čistite objekt i pripremate ga za druge goste?
  • Možete li osigurati gostu self check-in i self check-out tako da ne ovisite o njegovim terminima dolaska i odlaska?

 

Posebna briga o reputaciji vašeg poslovanja

Domaći gost najviše vjeruje preporukama, čak i više nego recenzijama na portalima, pa će upravo njih tražiti u Facebook grupama i od prijatelja. Kako se “dobar glas daleko čuje, a loš još i dalje”, važno je brinuti se o svojoj reputaciji koja se odnosi kako na online oglašavanje, brigu o gostu, tako i na brigu o objektu.

Drugim riječima, domaći gosti, samo zato što su domaći, ne bi trebali imati lošiji tretman (iako u praksi se to često događa). Ako svim svojim (stranim) gostima primjerice ostavljate ručnike za plažu, učinite isto i za domaće goste.

 

Gdje se oglašavati ako želite da i domaći gosti borave kod vas?

1. Portali

Dok će strani gosti rezervirati smještaj putem platformi kao što su Booking, Airbnb i Vrbo, domaći gosti uglavnom će na njima tražiti smještaj, a onda onaj koji im odgovara potražiti na Google tražilici odnosno na Google kartama. Cilj im je zaobići velike portale, njihove naknade, ali i pravila te dogovoriti se direktno s domaćinom i tako možda i dogovoriti određeni popust. Iz tog je razloga važno imati web-stranicu i Google My Business profil te isti naziv objekta na njima i na portalima.

 

2. Turističke agencije

Domaći gosti smještaj pretražuju na stranicama kojima vjeruju. Ako surađujete s poznatim domaćim turističkim agencijama, možete očekivati i rezervacije domaćih gostiju.

 

3. Njuškalo

Iako se Njuškalo najčešće koristi za oglašavanje rabljenih automobila, nekretnina i dr., sve je popularnija i rubrika turizam putem koje iznajmljivači oglašavaju svoj smještaj, a domaći gosti traže gdje boraviti na ljetovanju.

 

4. Facebook grupe i oglasnici

Domaći će gost vrlo često smještaj tražiti u Facebook grupama namijenjenima oglašavanju smještaja, no u takvim oglasnicima vlada velika konkurencija. Na jedan upit obično bude do stotinu ponuda pa dobro razmislite imate li vremena ažurno pratiti upite koji bi mogli odgovarati vašem smještaju.

 

5. Web-stranice turističkih zajednica

Mnoge turističke zajednice na svojim web-stranicama imaju navedene objekte za najam. Iskoristite priliku za takvo besplatno oglašavanje jer domaći gost često i na tim stranicama traži smještaj.

 

6. Web-stranica i Google My Business

Domaći će gosti vrlo vjerojatno smještaj tražiti na Googleu i Google kartama. To je najjednostavnija i najbrža potraga za ciljanim smještajem u destinaciji jer gosta neće zanimati samo objekt gdje će boraviti, nego i gdje su najbliži dućani i zabavni sadržaji, koliko je doista do mora i sl. To će najlakše istražiti na Google kartama i uz pomoć Google Street Viewa, ali uvelike će mu pomoći preporuke domaćina na njegovoj web-stranici. Baš zato što gost googla na hrvatskom jeziku, važno je da i vaša web-stranica sadrži opise na hrvatskom jeziku.

 

Domaći gosti imaju specifične potrebe, no uz malo dobre volje nisu neispunjive. S druge strane, upravo zbog toga što ste se dodatno pobrinuli da im čitavo iskustvo s godišnjeg odmora i boravka kod vas bude ugodno i nezaboravno, nagradit će vas ne samo javnim recenzijama na vašim kanalima oglašavanja i društvenim mrežama, već i preporukama svojim prijateljima i drugima koji budu tražili svoju novu lokaciju za ljetovanje.

Znate li da domaći gosti najčešće smještaj traže pretraživanjem Googlea i Google karata?

Osigurajte se da vas brzo pronađu i rezerviraju baš vaš smještaj. Naručite izradu svoje web-stranice već danas.

 

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića