Digitalni iznajmljivači

Kako spriječiti overbooking?

Objavljeno 28. veljače 2022.

Je li vam se ikada dogodilo da ste dobili dvije rezervacije za isti period? Kako ste se tada osjećali i kako ste problem riješili?

Mnogi iznajmljivači strahuju od overbookinga pa se često ne usuđuju oglašavati na više kanala. Drugi su se odlučili za channel manager, no nerijetko za njega izdvajaju oko tisuću kuna godišnje. Postoji li još koji način da se zaštitite od overbookinga? Donosimo nekoliko rješenja u nastavku.

 

Što je overbooking i kako do njega dolazi?

Prije nego se pozabavimo rješenjima, osvrnut ćemo se na izvore problema. Što je overbooking i kako do njega dolazi?

Overbooking je termin koji označava dvostruku rezervaciju za isti period odnosno za preklapanja rezervacija. Često se naziva i double booking, no među iznajmljivačima pojam overbooking znatno je češći pa ćemo se i mi njime poslužiti.

Do overbookinga može doći ako rezervirani period nije zatvoren na svim kalendarima ili nije zatvoren na vrijeme ili dio rezerviranog perioda nije zatvoren zbog pogreške.

 

Zašto je overbooking noćna mora mnogim iznajmljivačima?

Kada se overbooking dogodi, iznajmljivač mora situaciju riješiti na najbezbolniji način kako za sebe, tako i za gosta. Drugim riječima, jednu je rezervaciju potrebno poništiti.

Iako nije garancija da će se situacija uspješno riješiti, prije nego otkažu rezervaciju na portalu, mnogi iznajmljivači pokušaju se direktno dogovoriti s gostom.

Ako se nađete u takvoj situaciji, možete napraviti sljedeće:

 • Objasnite gostu da je došlo do nenamjerne pogreške i zamolite ga da sam otkaže rezervaciju.
 • Ponudite gostu drugi termin, ako treba i po nižoj cijeni ili uz dodatne pogodnosti. Možda je fleksibilan i može se prilagoditi novom terminu.
 • Ponudite gostu smještaj u drugoj svojoj jedinici ako je slobodna u traženom terminu.
 • Potražite slobodan smještaj kod susjeda ili prijatelja po istoj cijeni i s jednakom opremljenosti te ponudite gostu alternativu.

 

Ako ni jedno od ponuđenih rješenja ne bude uspješno, morat ćete se suočiti s posljedicama otkazivanja rezervacije, a one su različite ovisno o portalu na kojem otkazujete rezervaciju.

Otkazivanje rezervacije na Airbnbu za iznajmljivača može imati neke od sljedećih posljedica:

 • umanjuje se isplata na sljedećoj rezervaciji za 50 do 100 dolara,
 • blokiran kalendar za termin za koji je iznajmljivač otkazao rezervaciju,
 • objavljena automatska recenzija na profilu oglasa u kojoj piše da je iznajmljivač otkazao jednu od rezervacija,
 • suspenzija ili deaktivacija oglasa,
 • gubitak statusa Superhosta.

Ako otkazujete rezervaciju na Booking.comu, portal će od vas tražiti:

 • da gostu ponudite drugi vaš objekt ako je slobodan,
 • da pronađete alternativni smještaj iste ili slične kvalitete za gosta u svojoj okolini,
 • da platite razliku u cijeni kao i sve ostale dodatne troškove koje gost ima zbog overbookinga i relokacije.

 

Na oba portala zbog vašeg otkaza rezervacije vaš će oglas biti kažnjen slabijim rangiranjem.

 

Koja su moguća rješenja da se spriječi overbooking?

1. Oglašavanje samo na jednom kanalu

Iako nije preporučljivo oslanjati se samo na jedan kanal oglašavanja, mnogi to čine i svejedno uspješno popunjavaju svoje objekte.

PREDNOSTI: S obzirom na to da sve rezervacije stižu preko jednog kanala, iznajmljivač nema razloga strahovati da će se dogoditi overbooking. Ako i dođe do preklapanja rezervacije zbog kakve sistemske pogreške portala nastale prilikom ažuriranja ili pogreške zaposlenika turističke agencije, portal odnosno agencija dužni su preuzeti odgovornost i riješiti novonastalu situaciju.

NEDOSTACI: U ova nesigurna vremena nije najpametnije oslanjati se isključivo na jedan kanal oglašavanja. Oglašavanjem na više kanala, uključujući i vlastitu web-stranicu, znatno manje ovisite o poslovanju jednog portala ili turističke agencije i uspješnosti na tržištu.

2. Isključen instant booking

Instant booking je opcija koja gostu omogućava da bez slanja upita rezervira smještaj. Ako tu opciju isključite na svom oglasu, gost vam mora najprije poslati upit, a tek kad mu vi odobrite, može rezervirati vaš smještaj.

PREDNOSTI: Da bi netko rezervirao termin, vi mu morate odobriti rezervaciju. Time smanjujete mogućnost da se dogodi overbooking.

NEDOSTACI: Portali poput Airbnba bolje pozicioniraju oglase koji imaju uključen instant booking pa je moguće da će vaš oglas zbog isključene opcije slabije rangirati na tražilici. Uz to, ako gost predugo čeka vaš odgovor na upit, možda će se odlučiti za neki drugi smještaj.

3. Ručno zatvaranje termina

Surađujete li s turističkim agencijama koje vam telefonom ili e-porukom javljaju zauzeća, oglašavate se i na portalu, a uz njih imate i vlastite kanale oglašavanja poput web-stranice svaki ćete termin morati ručno unositi u kalendare.

PREDNOSTI: Sve dok nova zauzeća ažurno unosite u svoje kanale oglašavanja, imate potpunu kontrolu nad kalendarom i rezervacijama.

NEDOSTACI: Ako niste uvijek za računalom ili vam mobitel nije uvijek pri ruci, ili pak radite posao na kojem ne možete u svakom trenutku ažurirati svoje kalendare, riskirate da se dogodi overbooking u rasponu od kad je zauzeće nastalo do trenutka kada ste vi u mogućnosti zatvoriti kalendare na svojim kanalima oglašavanja.

4. Channel manager

Channel manager automatski ažurira zauzeća na svim kalendarima s kojima je povezan.

PREDNOSTI: Ne morate niti razmišljati je li na nekom kalendaru termin otvoren niti ga ručno zatvarati. Umjesto vas to obavlja channel manager.

NEDOSTACI: Usluga channel managera nije besplatna te često godišnje po jedinici doseže i do tisuću kuna. Za više jedinica ukupna cijena je znatno viša.

5. Sinkronizirani kalendari iCal metodom

Ako se oglašavate na više portala, a uz to imate i vlastitu web-stranicu, možete ih povezati odnosno sinkronizirati pomoću iCal metode razmjene podataka.

PREDNOSTI: Ne morate ručno zatvarati sve termine, već će se oni automatski zatvoriti na svim kanalima koji su međusobno umreženi. Usluga je potpuno besplatna.

NEDOSTACI: Sinkronizacija se događa u određenom vremenskom intervalu tijekom kojeg nisu termini na svim kalendarima zatvoreni.

 

Zaključak

Oglašavate li se na više kanala, overbooking je uvijek moguć. Ili može doći do tehničke pogreške ili do ljudske. No, u oba slučaja najvažnije je da se situacija što bezbolnije i što brže riješi.

Metoda da se smanji vjerojatnost overbookinga svakako ima, neke smo naveli u ovom članku.

Odredite jedan primarni kalendar po kojem ćete pratiti sva zauzeća, npr. onaj na svojoj web-stranici, a zatim kad dođe rezervacija, provjerite dvaput jesu li svi zauzeti termini doista zatvoreni na svim kalendarima.

Uz povećan oprez i redovitu kontrolu svih kanala oglašavanja ne morate strepiti od overbookinga.
 

Jeste li znali da kalendar na svojoj Apartmanica web-stranici možete besplatno povezati iCal metodom s ostalim kalendarima na portalima i tako zaštititi se od overbookinga?
Apartmanica misli na vašu sigurnost!

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića