Digitalni iznajmljivači

Kako pripremiti kućni red i je li on uopće obvezan?

Objavljeno 14. ožujka 2022.

Kućni red uobičajen je dokument u apartmanima, kućama za odmor, ali i drugim objektima za najam, neovisno o tome iznajmljuju li se na duže ili kraće vrijeme. Njime se gostu daje do znanja što smije, a što ne smije raditi u objektu i njegovoj bližoj okolini.

 

Je li kućni red zakonski obvezan?

Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, čl. 10. kućni red zakonska je obveza ugostitelja iznajmljivača (onih koji iznajmljuju svoj objekt kao obrtnici ili trgovačka društva), ali nije zakonski obvezan za privatne iznajmljivače (fizičke osobe koje su pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu). Unatoč tome poželjno ga je imati u svojim objektima i zajedničkim prostorijama jer se njime jasno daje do znanja gostima što smiju, a što ne smiju činiti, kako se u objektu trebaju ponašati, ali i koje će sankcije snositi ako se ne budu pridržavali odredbi kućnog reda.

 

 

Što treba pisati u kućnom redu?

Ne postoje točna pravila što treba i što ne treba pisati u kućnom redu, no važno je da su pravila primjenjiva na vaš objekt. Primjerice, nećete pisati o pravilima ponašanja prilikom korištenja bazena ako ga nemate.

 

Pravila možemo sumirati na sljedeći način:

  • kakvo ponašanje od svojih gostiju očekujete;
  • što smiju, a što ne smiju činiti;
  • koje su sankcije ako se pravila ne poštuju.

 

U kućnom redu obično se navode:

 

1. Opća pravila

U ovom dijelu navodite opća pravila koja se odnose na vaš objekt i njegovu okolinu, ponašanja gostiju te što će se dogoditi u slučaju nepoštivanja kućnog reda.

 

2. Buka i susjedstvo

Zabave uz glasnu glazbu do sitnih noćnih sati vrlo su česte, naročito među mlađom populacijom. U ovom dijelu kućnog reda navodite u kojem periodu glasne zabave nisu dopuštene i jesu li uopće dopuštene te koju sankciju mogu gosti očekivati ako ne poštuju vaše pravilo kućnog reda.

 

3. Posjetitelji

Hoćete li dopustiti posjetitelje u svom objektu, striktno ih zabraniti ili u pojedinim situacijama napraviti iznimku? Ovu odredbu kućnog reda jako je važno jasno komunicirati sa svojim gostima. Donosimo tri moguća slučaja.

 

Često se događa da se, što se spavanja tiče, grupa gostiju rasporedi po nekoliko apartmana ili kuća za odmor u susjedstvu, no namjera im je da tijekom dana

zajedno borave u jednom objektu. To za vas znači da u slučaju inspekcijskog nadzora u objektu imate više osoba od dopuštenog broja, a ujedno i neprijavljene osobe te riskirate kazne, posebno ako gosti iz susjednog objekta odluče prenoćiti u vašem objektu, a da vi o tome ništa ne znate. Kako biste to izbjegli, jasno komunicirajte sa svojim gostima da posjetitelji nisu dopušteni.

 

S druge strane, pozovu li gosti svoje prijatelje na kavu ili se sprijatelje s gostima iz susjednog objekta pa organiziraju zajedničku večeru, ako su prethodno s vama komunicirali svoju namjeru i ako će posjet trajati svega nekoliko sati, možete gostima dopustiti druženje.

 

Postoje i slučajevi kada bi gostima na nekoliko dana došli prijatelji ili rodbina u posjet. Takvu situaciju možete dopustiti ako vas gosti o tome obavijeste i traže dopuštenje, ako ukupan broj ne prelazi broj osoba koje smijete primiti te uz obaveznu prijavu dodatnih gostiju na određeni broj dana koliko doista borave kod vas.

 

4. Zabave

Ova odredba usko je povezana s prethodne dvije. Možete jasno definirati što jest, a što nije dopušteno te pod kojim uvjetima se što dopušta.

 

5. Parkiranje vozila

Kod objekata koji se nalaze u stambenim zgradama u kojima svaki stan ima svoje parkirno mjesto, važno je gostima napomenuti da smiju parkirati samo na parkirno mjesto objekta koji su unajmili.

Ako objekt nema svoje parkirno mjesto, važno je navesti gdje gosti mogu parkirati, a posebno gdje ne smiju.

 

6. Zbrinjavanje otpada

Nalazi li se vaš objekt u višestambenoj zgradi, važno je gostima reći u koje spremnike smiju, a u koje ne smiju zbrinjavati otpad. Također, važno je navesti i odredbe koje se odnose na zajedničke otvorene i zatvorene prostore.

 

7. Sigurnost

Kako bi zaštitili vaš objekt, ali i svoje stvari u njemu, podsjetite svoje goste na to da po izlasku iz objekta zatvore prozore, škure, rolete, zaključaju vrata. Ako imate alarm, svakako ih podsjetite na to da ga uključe pri izlasku iz objekta.

 

Podsjetite ih i na gašenje svjetala, isključivanje električnih uređaja te zatvaranje vode kako radi uštede energije, tako i radi sigurnosti.

 

8. Zaštita imovine

Primijetite li da gosti često iz objekta iznose ručnike, deke, jastuke, bilo u vrt objekta ili na plažu, u kućnom redu jasno navedite da to nije dopušteno te koje će sankcije uslijediti primijetite li da se te odredbe nisu pridržavali.

Ako primate kućne ljubimce, jasno postavite pravila gdje oni smiju, a gdje ne smiju boraviti (primjerice na krevetu, na kauču, na posteljini, kupati se u bazenu i sl.)

Ako dopuštate pušenje, jasno navedite gdje je pušenje dopušteno, a gdje nije te pozovite goste na odgovorno ponašanje (da ne ostavljaju opuške ili bacaju ih preko balkona, da paze da ne dođe do požara, da ne puše u spavaćoj sobi i sl.)

 

9. Prijava boravka

Iako se podrazumijeva da ćete svoje goste prijaviti, gostima može djelovati neobično da ih tražite osobne dokumente. Iako je dobro komunicirati ovu odredbu s gostima još prije njihova dolaska, dobro je i navesti ju u kućnom redu gdje možete dodati i napomenu što će se dogoditi ako vam gosti uskrate dokumente.

 

 

Što ako gosti ne poštuju kućni red?

Kućni red sadrži vaša pravila ponašanja u objektu i njegovoj blizini. Njegov je cilj da štiti vaš objekt, vašu imovinu, ali i vaše susjedstvo. Ako netko ne poštuje pravila kućnog reda , vi odlučujete hoćete li primijeniti sankcije i u kojoj mjeri. Evo naših savjeta.

 

  1. Ako ste po dolasku goste upoznali s odredbama vašeg kućnog reda, a oni se njih nisu pridržavali (npr. bili su glasni sve do jutarnjih sati na što ste imali pritužbe susjeda ili drugih gostiju), predlažemo da ih najprije pisanim putem upozorite i zamolite da poštuju kućni red, kao i ostale stanare. Često gostima bude dovoljan tek jedan podsjetnik ili upozorenje.
  2. Ako se gosti ogluše na upozorenje te nastave s kršenjem pravila ponašanja, prije ozbiljnijih sankcija možete ih osobno posjetiti i zamoliti da se ponašaju u skladu s vašim pravilima objekta uz napomenu da, povrijede li još jednom vaše pravilo, slijede ozbiljnije sankcije.
  3. Nastave li uzastopno kršiti pravila ponašanja, remetiti red i mir u vašem susjedstvu, uznemiravati susjede ili druge goste, uništavati imovinu i sl., odlučujete koje ćete ozbiljnije mjere poduzeti. Neke od njih mogu biti pozivanje policije, izbacivanje gostiju iz objekta, zadržavanje sigurnosnog pologa (security deposit) i sl. Ta opcija nije nikome ugodna i doista bi trebala biti posljednja, no vaš objekt je vaš izvor prihoda, a nerijetko i vaš dom, stoga u iznimnim slučajevima poduzmite sve potrebne radnje da ga zaštitite.

 

Gdje postaviti i objaviti kućni red?

Iako, kako smo naveli, niste dužni kućni red imati objektu ako poslujete kao fizička osoba (privatni iznajmljivač), svakako je dobro da je on postavljen na vidljivom mjestu u svakom objektu. Možete ga postaviti u okvir i na zid ili na ploču gdje se nalaze i drugi važni dokumentu poput obavijesti o iznošenju prigovora i cjenik.

Osim u samom objektu, kućni red dobro je objaviti i na web-stranici svog objekta kao i na oglasima na portalima. Naime, važno je da već prilikom rezerviranja objekta gosti znaju na koja pravila ponašanja pristaju.

Na kojim bi jezicima trebao biti kućni red?

S obzirom na to da poslujete s gostima iz raznih krajeva svijeta, važno je da kućni red bude napisan barem na jednom stranom jeziku, ali dobro je da bude napisan i na hrvatskom.

 

Ako se odlučite prevesti kućni red na više stranih jezika, odaberite one jezike kojima se služe gosti koji pretežito kod vas borave. U većini hrvatskih destinacija najčešći su gosti Nijemci, Austrijanci i Talijani. Možete, stoga, kućni red, uz engleski kao jezik kojim se mnoge nacije služe, prevesti još na talijanski i njemački.

 

 

Iako vas kućni red ne štiti od problema koje gosti mogu namjerno ili nenamjerno uzrokovati, imajući ga u svom objektu i na svojim kanalima komuniciranja, uvijek se možete pozvati na njega. Čak i u slučaju većih šteta kada se krivnja dokazuje službenim kanalima, kućni će red svakako biti od pomoći jer ste njime jasno definirali pravila ponašanja koja od gostiju očekujete.

Želite li više kontrole nad svojim poslovanjem?

Vlastita web-stranica pruža vam fleksibilnost, sigurnost i jednostavnije poslovanje.

 

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića