Digitalni iznajmljivači

Kako omogućiti gostima da vaš objekt brže pronađu na Googleu?

Objavljeno 19. studenoga 2021.

Želite li da vas gosti pronađu na Googleu, direktno rezerviraju vaš smještaj i time vam uštede nekoliko tisuća eura provizije? Nema iznajmljivača koji to ne želi, a mnogi to doista postižu!

U nastavku vam donosimo savjete kako možete Google servis iskoristiti za svoje poslovanje, privući više gostiju, povećati broj direktnih rezervacija i time uštedjeti na tisuće eura na provizijama agencija i portala.

 

Trebate li biti prvi na Google tražilici?

Biti prvi na Googleu san je svih snova mnogih koji se bave bilo kakvim poslovanjem, a klijente traže u online svijetu. Mnoge marketinške agencije to i obećavaju, no rijetki postižu. Zašto?
U turističkom sektoru izuzeto je teško biti među prvim rezultatima na Googleu jer već polovicu prve stranice Google rezultata zauzimaju oglasi jakih portala i agencija kojima je oglašavanje na Googleu nužno kako bi došli do novih klijenata – i domaćina i gostiju.
Oglašavanje objekta jedna je od opcija, no u turističkoj domeni, cijena ključnih riječi bit će vrtoglava. Osim ako nemate poveći budžet za Google oglase, znanje i vrijeme koje ćete uložiti u neprestanu analizu rezultata i prilagodbu oglasa, radije svoju energiju usmjerite onamo gdje možete brže i besplatno postići dobre rezultate na Googleu. Čak i ako niste među prvim rezultatima, možete doći do gostiju preko Googlea.

 

„Ne vjerujem da će me gosti pronaći na Googleu“

Početkom listopada proveli smo istraživanje i pitali smo iznajmljivače zašto se još uvijek nisu odlučili na izradu web-stranice svoje kuće za odmor ili apartmana. Među odgovorima isticao se ovaj: „Ne vjerujem da će me gosti pronaći na Googleu“. Je li možda on i vaš odgovor? Ako jest, svakako nastavite čitati.
S jedne strane zabrinutost zbog svega ranije navedenog je opravdana, no Google je višedimenzionalna platforma i ne nudi rezultate samo na tražilici, već i na karti. A upravo je Google karta (Google Maps) mjesto gdje gost pretražuje destinaciju koju želi posjetiti. Istražuje što može raditi, kako destinacija izgleda, ali i gdje može prenoćiti odnosno smjestiti se na nekoliko dana.

 

Google Maps – vaša konkurentska prednost

Dok portali zauzimaju prve rezultate na Google tražilici, vi zauzmite lokaciju na Google Mapi. To je vaša vrlo jaka konkurentska prednost s kojom se portali ne mogu mjeriti jer nemaju kapacitete da sve objekte koji se oglašavaju kod njih postave na Google Mapu.
S druge strane, osim kako bi istražili destinaciju koju planiraju posjetiti, žele li rezervirati smještaj bez posrednika (portala i agencija), gosti će tražiti svoj smještajni objekt na karti. Ondje mogu vidjeti objekt, ali, zahvaljujući Google Street Viewu, i susjedstvo odnosno točnu lokaciju i okruženje gdje se on nalazi. Ni jedan portal ni agencija to ne nude, odnosno, bolje rečeno, to skrivaju, a gostu je izuzetno važno.

 

Uredite svoju lokaciju na Google karti

Pomoću Google Street Viewa gost će pronaći adresu vašeg objekta na karti, no ako ondje nema pribadače koja mu ukazuje na to da se na toj adresi nalazi vaš apartman ili kuća za odmor, može pomisliti da oni nisu stvarni. Pobrinite se da do toga ne dođe!
Pomoću Google My Businessa otvorite svoj korisnički račun, pozicionirajte pribadaču na točno mjesto na karti, dodajte naziv svog objekta, opis i fotografije te kontakt i poveznicu na svoju web-stranicu.

 

„Ako imam Google Maps, treba li mi web-stranica?“

Neki će reći da je Google „stranica“ dovoljna, no s time se ipak ne možemo složiti. Google „stranica“ nije prava web-stranica i ne nudi brojne druge funkcionalnosti koje prava web-stranica pruža.
Na Google „stranici“ možete objaviti fotografije, kratak opis, nabrojiti funkcionalnosti te lokaciju svog objekta. I to je to! Gostima niste dali važne informacije – cijenu i raspoloživost i niste im omogućili da rezerviraju vaš smještaj!
S druge strane, na web-stranici možete ispričati priču o svom objektu fotografijama, videima, virtualnim šetnjama, riječima, objaviti cijene i kalendar zauzetosti, opisati sebe kao domaćina, opisati dodatne usluge koje pružate poput najma bicikli, brodice, izleta, degustacija vina, maslinovog ulja ili neke druge posebnosti svog objekta poput eco-friendly, pet-friendly, couples only i sl.


Što vam savjetujemo?

Za maksimalnu iskoristivost konkurentske prednosti, savjetujemo vam da povežete Google kartu i web-stranicu svog objekta. Kad gost pronađe vaš smještajni objekt na Google karti, preusmjerite ga na svoju web-stranicu da pogleda sveukupnu ponudu koju nudite, provjeri raspoloživost i cijene te da vas direktno kontaktira i rezervira vaš smještaj. Na taj način gradite kredibilitet koji je gostu jako važan. Ipak nekome strancu kojeg nikad nije upoznao uplaćuje nekoliko tisuća eura. 

Ako ne znate ili ne možete sami, u sklopu Apartmanica Premium paketa besplatno ćemo povezati vašu web-stranicu s Google kartama na koje smo prethodno pozicionirali vaš objekt.

 

Funkcionira li ovo uopće?

Iznajmljivači s kojima surađujemo i za koje smo izradili Apartmanica web-stranice te za njih besplatno otvorili Google My Business korisničke račune i postavili njihove objekte na Google kartu imaju doista odlične rezultate koje su postigli organski, bez oglašavanja.

Iznajmljivačica s kojima smo razgovarali istaknula je da su samo ove sezone (2021.) zahvaljujući Apartmanica web-stranici i pozicioniranju na Google karti došli do 43 % direktnih rezervacija u odnosu na ukupan broj rezervacija te time uštedjeli na proviziji oko 15.000 kn koje će bez problema sada moći uložiti u nov vrtni namještaj i preuređenje kućice kraj bazena. Sezonu je, baš zahvaljujući direktnim rezervacijama, ocijenila iznimno dobrom i nada se sličnim ili čak boljim rezultatima dogodine.

 

 

Želite li i vi postići takve rezultate?

S Apartmanica web-stranicom besplatno za vas otvaramo Google My Business korisnički račun i postavljamo vaš objekt na Google kartu.

Copyright Play Digital 2009. - 2022.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci