Digitalni iznajmljivači

Je li self-check-in opcija koju biste trebali nuditi svojim gostima?

Objavljeno 18. svibnja 2022.

Pandemija je uvelike utjecala na rad malih iznajmljivača i mnogi su, ne bi li zaštitili vlastito zdravlje, kao i zdravlje svojih članova obitelji, ali i gostiju, omogućili gostima self-check-in. Neki će i ove godine nastaviti s tom praksom jer su osjetili olakšanje u poslovanju naspram stresu i višesatnom čekanju gostiju koji su zapeli u prometnim gužvama.

S druge strane, hrvatski su domaćini, u pravom smislu te riječi, poznati po tome što osobno dočekuju goste i pri tome dočekaju ih s poklonom dobrodošlice, kolačima, aperitivom, neki i ručkom. Takva je praksa generirala mnogo zadovoljnih gostiju koji se baš zbog gostoljubivosti koju su osjetili pri prvom susretu s domaćinom uvijek rado vraćaju pa ne čudi što se dugogodišnji iznajmljivači teško odlučuju na self-check-in opciju.

Ipak, self-check-in ima svojih prednosti i kontakt s domaćinom ne mora nužno u potpunosti biti isključen. U nastavku ćemo se pozabaviti detaljnije prednostima self-check-ina, ne bismo li vam dali ideju kako možete sebi olakšati poslovanje.

 

Što je self-check-in?

Pod self-check-inom podrazumijeva se omogućavanje gostu samostalan ulazak u objekt koji je rezervirao u bilo koje vrijeme njegova dolaska. Drugim riječima, gostu se ili ostavljaju ključevi objekta na sigurnom mjestu, obično u self-check-in ormariću, ili dobiva šifru za pametnu bravu kad dođe na lokaciju.

U većini slučajeva self-check-in opcija povlači za sobom određen trošak odnosno investiciju u pametnu bravu ili ormarić za ključeve s kombinacijom. Neki se iznajmljivači uzdaju u susjede pa njima ostavljaju ključeve koje gosti po dolasku osobno preuzimaju, no za tu opciju valja biti siguran da će gost doći u razumno vrijeme, ali i da će susjed biti kod kuće kad gost dođe.

Self-check-in opcijom uglavnom se koriste iznajmljivači koji ne žive u istom mjestu u kojem iznajmljuju svoju kuću za odmor ili apartman ili pak imaju fiksno radno vrijeme te ne mogu izbivati s posla i osobno dočekati gosta. No, sve je više i onih koji se ne koriste ovom opcijom iz nužde, već zato što su prepoznali prednosti self-check-in opcije koja i u svijetu postaje standard.

 

Zašto se odlučiti za self-check-in opciju?

 

  • Štedi vrijeme i domaćinu i gostu

Iznajmljivač više ne mora čekati nekad i satima da gost dođe, a i gost ne mora čekati da se iznajmljivač vrati na lokaciju objekta ako zbog gužve ili drugih razloga kasni u odnosu na dogovoreno vrijeme.

  • Fleksibilnost u planiranju

Self-check-in omogućava i gostu i iznajmljivaču fleksibilnost. Gost, znajući da će ga ključevi dočekati kad god dođe na lokaciju, može stati usput, otići na ručak, na more, sve to prije samog dolaska u objekt. Isto vrijedi za domaćina koji si dan može organizirati kako želi, umjesto da druge poslove podređuje vremenu dolaska gosta na lokaciju.

  • Povjerenje u gosta

Self-check-in opcija pokazuje i da vjerujete svojim gostima. U mnogim slučajevima upravo je to potaknulo goste da se dobro brinu o objektu za vrijeme svog boravka.

  • Manje stresa

Čekanje uvijek generira stres, posebno ako goste očekujete u kasnim večernjim ili noćnim satima. I gosti će biti manje napeti znajući da vas neće trebati buditi ili nadati se da ste doista budni kako biste im otvorili i pustili ih u objekt koji su rezervirali.

  • Privatnost prilikom dolaska

Neki gosti nakon dugog putovanja vole najprije skočiti u bazen i odmoriti se, a tek se onda polako raspakiravati. No, dok je domaćin s njima, teško da će se odmah opustiti. Self-check-in omogućava gostima da se odmah po dolasku u objekt opuste onako kako žele i vole.

  • Pogodnost za last-minute rezervacije

Last-minute rezervacije za isti dan češće su kod apartmana nego kod kuća za odmor, pogotovo kod objekata manjeg kapaciteta. Rezervacija može doći doslovno unutar jednog sata od dolaska gostiju. Ako je apartman spreman i ključevi su u self-check-in ormariću također spremni, goste je dovoljno uputiti na lokaciju i iznajmljivač ne mora mijenjati svoje planove za taj dan.

  • Sigurnosne mjere i zaštita zdravlja

Kako smo već pisali u uvodu članka, mnogi su se za self-check-in opciju odlučili 2020. godine, za vrijeme prve pandemijske turističke sezone. Mnogi su gosti iznajmljivačima na tome bili zahvalni jer pri prvom susretu nisu morali nositi maske, rukavice, držati sigurnosnu udaljenost, a u konačnici i riskirati vlastito zdravlje. Situacija se do danas znatno promijenila pa maske i rukavice nisu potrebne, no bojazan od zaraze još uvijek je kod mnogih prisutna. Osiguravanjem self-check-in opcije ulaska u objekt, gostima pružate i tu, mnogima još uvijek uvelike važnu, sigurnost.

 

Postoji li treća opcija?

Jednom kad su iskusili prednosti self-check-ina, mnogi se iznajmljivači ne žele vratiti na “staro” – na osobni doček gostiju. Ipak, nego gosti još uvijek traže upravo takav pristup. Što možete napraviti?

 

1. Opcija

U komunikaciji s gostima prije dolaska možete im ponuditi opciju self-check-ina (ako imate uvjete za to – pametnu bravu, ormarić za ključeve ili treću opciju) ili osobni doček. Davanjem gostu da bira prema vlastitim preferencijama ujedno mu pokazujete da vam je stalo do toga da se dobro i sigurno osjeća pri svom dolasku.

 

2. Opcija

Ako vam self-check-in opcija najviše odgovara zbog fleksibilnosti koju pruža pri dolasku kako vama, tako i gostu, ali osobni susret s gostom vam je jako važan, možete se s gostima dogovoriti da ćete ih obići primjerice sljedećeg dana ne biste li provjerili je li sve u redu, jesu li se smjestili i treba li im što dodatno. Takvom gestom pokazujete da vam je kao domaćinu stalo do toga da se ugodno i udobno osjećaju kod vas, ali istovremeno pružate im privatnost i fleksibilnost pri dolasku.

 

 

Komunikacija s gostom znatno je olakšana ako je gost izravno rezervirao smještaj preko vaše web-stranice.

Olakšajte si poslovanje već danas!

 

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića