Digitalni iznajmljivači

Izbjegnite ove česte pogreške kod izrade web-stranice

Objavljeno 28. ožujka 2022.

Često čujemo “Web-stranicu za svoj apartman ili kuću za odmor  napraviti sami”. Uz mnoštvo današnjih tutoriala koji se nalaze na internetu, ne bi bilo u redu reći da ne možete. Pitanje je zapravo jeste li spremni na sve tehničke izazove koje će web-stranica od vas tražiti.

Naime, web-stranica nije samo ono što vidite kad kliknete na domenu. To je kao prednja strana sata – vidite brojke i kazaljke, ali da bi se one pomicale i pokazivale točno vrijeme, važan je onaj kompleksan mehanizam koji se nalazi na poleđini sata, odnosno, u našem slučaju, web-stranice.

Već smo pisali o tome je li bolje da si web-stranicu napravite sami ili da angažirate profesionalca. Odluka će vrlo vjerojatno prevladati na temelju količine znanja, vremena i financija kojom raspolažete.

Tu je i poduža lista vrlo važnih kriterija poput kalendara, mobile friendly, SEO friendly i dr. koje danas morate zadovoljiti kako biste ne samo privukli gosta na stranicu, nego i pridobili ga da rezervira vaš smještaj.

U nastavku se bavimo nekolicinom vrlo važnih tehničkih detalja o kojima morate voditi računa kada gradite svoju web-stranicu.

 

1.      Tema ili predložak koji nisu prilagođeni potrebi web-stranice za kuće za odmor i apartmane

Mnoge web-stranice predivno izgledaju, oduševe nas dizajnom, bojama, animacijama, ali na njima ne možemo pronaći osnovne informacije poput cijene, slobodnog termina ili kontakta. Unatoč dizajnu, takva je web-stranica nefunkcionalna i neće polučiti mnogo rezultata u direktnim rezervacijama.

U dizajnu općenito, pa tako i u web-dizajnu “manje je više”. Pri gradnji web-stranice treba voditi računa o tome da svi važni elementi poput booking forme, kalendara, cjenika i sl. budu na uobičajenim mjestima te da čitava stranica bude intuitivna, jednostavna, pregledna i funkcionalna.

 

2.    Nema booking forme (widget)

Da bi web-stranica kuća za odmor i apartmana bila funkcionalna, mora biti prilagođena ponašanju njezinih posjetitelja. Oni su već navikli na to da na stranicama koje nude smještaj postoji booking forma u koju će upisati željeni datum dolaska i odlaska koji će im odmah izračunati cijenu i putem koje će domaćinu poslati upit za rezervaciju. Čim to izostaje na web-stranici, vjerojatnost da će se gost javiti i pitati za smještaj je značajno manja.

 

3.    Greška 404

Koliko često nailazite na web-stranicu na kojoj se pojavljuje 404 greška odnosno obavijest “stranica nije pronađena”? Kad se tako nešto dogodi, što napravite? Vrlo vjerojatno zatvorite web-stranicu i kliknete na sljedeći ponuđeni rezultat na Googleu.

A sada zamislite da se to dogodilo vašem gostu koji je kliknuo na link koji je trebao voditi do vaše web-stranice, a umjesto toga dobio je obavijest da stranice nema. Vrlo vjerojatno vratio se na Google rezultate i kliknuo na web-stranicu neke druge kuće za odmor ili apartmana, a vi ste ostali bez rezervacije.

Kako biste izbjegli grešku 404, pazite da u objavama na društvenim mrežama napišete kompletan link koji započinje s ‘https://’ i završava s ‘.com’ ili ‘.hr’ ili drugim nastavkom. Također, kada bilo koju podstranicu odlučite izbrisati a već je indeksirana, radije korisnike preusmjerite na naslovnicu kako biste izbjegli 404 pogrešku.

 

4.   Sporo učitavanje stranica

Web-stranice kuća za odmor i apartmana očekivano imaju jako puno fotografija. Ako one nisu prilagođene odnosno optimizirane, učitavanje web-stranice može potrajati. No, ako se gostu stranica ne učita u potpunosti u samo nekoliko sekundi, velika je vjerojatnost da će ju napustiti, a vi ćete ostati bez rezervacije. Stoga, optimizacija fotografija, uz ostale elemente, izuzetno je važna.

 

5.    Web-stranica nije SEO optimizirana

Vratimo se na naš sat s početka ovog članka. Da bi on pokazivao točno vrijeme, mehanizam u pozadini mora savršeno raditi. Baš tako i našu web-stranicu gost može pronaći na Google samo ako “mehanizam” u pozadini sadrži one ključne riječi koje on pretražuje.

SEO optimizacija web-stranice vrlo često izostaje, a jako je važna. Koliko je važna vidljivo je u tome što gost klikne na prvi, eventualno na iduća dva rezultata na prvoj stranici Google tražilice, a nalazi li se vaša web-stranica među posljednjim rezultatima, sigurno ju gost neće pronaći.

 

6.   Popravak sadržaja koji nemaju dobre rezultate na Googleu

Lako je popraviti ako znate što je to što treba popraviti, no ako ne znate, teško ćete pogoditi. Google možda “ne voli” vašu stranicu jer mu samo jedna sitnica smeta, a napamet ne možete znati što je to. Kako biste znali što popraviti da web-stranica bude funkcionalnija, poželjno je povezati ju s alatom poput Google Analytics.

Praćenje izvedbe i analitike vaše web-stranice pomoći će vam u promoviranju uspješnog sadržaja i u otkrivanju onog koji bi trebalo izmijeniti, prilagoditi ili izbrisati ako šteti izvedbi web-stranice.

 

Optimizacija web-stranice je proces koji nikada ne prestaje

Iako mnogi misle da je dovoljno jednom napraviti web-stranicu i više se njome ne baviti, takvo je razmišljanje u potpunosti pogrešno. Osim što ćete redovito samostalno mijenjati sadržaj (ažurirati cijene, objaviti novije fotografije, izmijeniti opise), važno je i tehničko održavanje svih onih “kotačića” koji pokreću vašu web-stranicu.

Upravo takvo “tehničko” održavanje i optimizaciju web-stranice valja provoditi redovito kako bi se izbjegli brojni problemi kako s izvedbom na Googleu, tako i s virusima kojima su neažurirane web-stranice podložnije.

Tu su i trendovi koje treba pratiti kako bi iskustvo gostiju koju su došli do web-stranice bilo pozitivno, a posjet pretvoren u rezervaciju.

Odlučite li se za samostalnu izradu web-stranice, uz već spomenuta pitanja o vremenu, znanju i iskustvu, razmislite i imate li vremena za mjesečno održavanje, ažuriranje i provjeru svih tehničkih aspekata web-stranice kako bi onda savršeno radila.

I zapamtite!

Izrada web-stranice nije jednokratan posao. Njome se treba baviti i nakon što je vidljiva na Googleu jer će samo tako ona ostati funkcionalna i donositi rezervacije.

 

Uz redoviti posao i obaveze oko pripreme objekta zaključili ste da nemate vremena samostalno se baviti izradom i održavanjem web-stranice?

Prepustite nam ovaj posao s povjerenjem!
U sigurnim ste rukama!

 

Copyright Play Digital 2009. - 2022.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci