Digitalni iznajmljivači

Funkcije eVisitora – čemu služi osim prijavi gostiju?

Objavljeno 20. travnja 2023.

Informacijski sustav eVisitor danas je iznajmljivačima sinonim za programsko rješenje za prijavu gostiju. No, funkcionalnosti ovog nacionalnog sustava za prijavu i odjavu gostiju puno su šire od toga, a iznajmljivačima omogućuju dostupnost brojnih podataka i statističkih pokazatelja te pregled financijskih obveza. No, krenimo redom!

 

Što je eVisitor i koja je njegova osnovna funkcija?

Kao jedinstveni informacijski sustav koji funkcionalno povezuje sve turističke zajednice u Republici Hrvatskoj, eVisitor je pokrenut 2016. godine od strane Hrvatske turističke zajednice i od tada svaka prijava (i odjava) turista mora proći kroz eVisitor, ili pak neki drugi sustav/aplikaciju koja je s eVisitorom povezana. Dok su prije iznajmljivači turiste prijavljivali kroz razne aplikacije za čije se usluge trebalo plaćati, a često su prijave bile i ručna popunjavanja obrazaca za prijavu, sada je sve to znatno pojednostavljeno.

Odabirom opcije za prijavu turista u eVisitoru se otvara obrazac koji od korisnika traži unos podataka o svakom gostu koji boravi u objektu, i to onih podataka koji su zakonom definirani kao obvezni. Kod prijave gostiju, iznajmljivač bira i datum dolaska te odlaska gostiju, a ako je odabrana opcija automatske odjave gostiju, nije potrebno zasebno odjavljivati prijavljene goste, već će oni automatski biti odjavljeni s datumom koji je naveden kao datum odlaska.

 

Što još osim prijave gostiju?

Osim što je besplatan, eVisitor je i vrlo jednostavan za korištenje. Nakon što se iznajmljivač prijavi u sustav putem svog korisničkog imena i lozinke te TAN liste (sve se to dobiva u uredu turističke zajednice nadležne za općinu/grad u kojemu se nalazi smještajni objekt), na početnoj se stranici eVisitora mogu vidjeti sve mogućnosti ovoga sustava. Glavninu ekrana zauzet će informacije o događanjima u blizini, vremenskoj prognozi te važnim obavijestima iz sustava turističkih zajednica. Mudro je povremeno se prijavljivati u eVisitor čak i ako nemate potrebu prijave gostiju, jer se ovdje mogu pronaći sve za iznajmljivače bitne informacije, poput zakonskih izmjena iz područja turizma, novosti i sl.

Također, na početnoj stranici jasno je istaknut i dio koji pokazuje dugovanja iznajmljivača za turističku pristojbu. Tu se prikazuje iznos cijeloga duga, a odmah ispod iznosa duga nalazi se i link koji vodi na sekciju „Financije“, gdje se može preuzeti uplatnicu za plaćanje.

S lijeve strane eVisitora, izbornik nam nudi odabir kategorija koje se odnose na prijave i odjave turista, ali i izvještaje, informacije o objektima te financije.

 

Izvještaji u eVisitoru – važni za banku, važni za marketing

Odabirom ove opcije otvara vam se mogućnost dobivanja statističkih pokazatelja koji se odnose na vaš objekt, odnosno objekte. Osim što ovdje možete saznati koliko je dolazaka i noćenja ostvareno u vašem smještaju tijekom odabranog vremenskog razdoblja (primjerice, godina dana), možete vidjeti i u kojem su postotku dolazili gosti iz koje države, koliko je bilo stranih, a koliko domaćih gostiju itd.

Možda vam sve ovo može izgledati nebitno, no zapravo je riječ o vrlo korisnim informacijama. Ako, primjerice, izvršite analizu zemalja iz kojih vam dolaze turisti unatrag nekoliko godina, moći ćete vidjeti koje zemlje najviše prevladavaju i taj podatak iskoristiti za mudrije planirati svoje marketinške aktivnosti i oglašavanja. Kada znate da vas, primjerice, najviše posjećuju gosti iz Njemačke, možete na stranicama Hrvatske turističke zajednice pronaći publikaciju s profilima tržišta Njemačke i u tom opširnom dokumentu u detalje saznati o „karakteristikama“ njemačkih turista – kada putuju, kojim prijevoznim sredstvom putuju, što traže na svojim putovanjima, koji mediji i alati oglašavanja imaju najveći utjecaj na izbor putovanja itd.

Znajući sve to, puno preciznije možete osmisliti i prilagoditi svoje oglašavanje i tako privući još i više gostiju iz te zemlje.

Osim toga, izvještaji o ostvarenom turističkom prometu u vašem objektu nekad su vrlo bitni i u procesima traženja turističkih kredita u bankama ili pak za prijave na javne pozive za sufinanciranje nekog vašeg projekta vezanog za turizam (pr. uređenje smještaja, gradnja bazena i drugo). U tim procesima gotovo sigurno će se od vas tražiti informacija o ostvarenim dolascima i noćenjima turista, a najčešće i pregled prometa kroz nekoliko prethodnih godina. Sve te podatke dobit ćete u eVisitoru u kategoriji Izvještaji. Ako se od vas traži da ti podaci budu ovjereni, to ćete zatražiti od svoje turističke zajednice koja također ima mogućnost pregleda statistike za svaki smještajni objekt na svom području.

 

Informacije o objektima

U ovoj sekciji možete pregledati što je od vašeg smještaja u sustavu evidentirano. Te podatke u sustav eVisitor unose turističke zajednice na temelju rješenja o kategorizaciji, a ako primjetite da je nešto pogrešno uneseno, to nećete moći samostalno izmijeniti, ali to možete zatražiti od vaše turističke zajednice.

 

Financije

Privatni iznajmljivači imaju veći broj financijskih obveza tijekom godine – od članarina turističkim zajednicma, preko turističke pristojbe do poreza na dohodak od iznajmljivanja. U sustavu eVisitor možete pratiti dvije od tri te obveze, odnosno, ovdje možete dobiti sve informacije o vašim dugovanjima za članarinu turističkim zajednicama i za turističku pristojbu.

Sekcija za turističku pristojbu prilično je jasno istaknuta već na početnoj stranici eVisitora, a njoj možete pristupiti i odabirom opcije „Financije“. Tada vam se otvara pregled vašeg dugovanja za turističku pristojbu, ali i mogućnost preuzimanja podataka za uplatu te mogućnost generiranja uplatnice. S obzirom da se turističku pristojbu (kada se plaća u paušalnom obliku) može platiti u tri rate, sustav omogućuje i da se odabere generiranje triju uplatnica, za svaku ratu po jedna, u tri jednaka iznosa. Također, ovdje možete pregledati i imate li nepodmirenih dugovanja iz prethodnih godina te vidjeti datume svih zaduženja i svih uplata za svaku godinu, počevši od 2016. godine.

S druge strane, pregled dugovanja za članarinu još nije toliko vidljiv kao za turističku pristojbu jer je ova opcija relativno nova u eVisitoru i vjerojatno će kroz vrijeme i to biti preglednije i jasnije. Za sada, da biste saznali iznos članarine koju morate uplatiti u određenoj godini te dobili podatke za uplatu (broj računa, model i poziv na broj, rokove uplate), te informacije morat ćete potražiti na početnoj stranici u rubrici Obavijesti TZ, ili u kategoriji Financije, gdje potom birate opciju Uplatnice. Tada vam se otvara prozor s prikazom dugovanja za turističku pristojbu, ali na samom vrhu stranice možete odabrati i opciju Turistička članarina, pa će vam se na jednaki način otvoriti prozor s informacijama o dugovanjima za članarinu te mogućnost kreiranja uplatnica.

Korisno, zar ne?

Važno je napomenuti i da se eVisitor kontinuirano nadograđuje pa se tako svake godine u sustavu može pronaći neka nova funkcionalnost koja olakšava poslovanje iznajmljivačima.

 

Važnost eVisitora za nacionalni marketing

Iako iznajmljivačima eVisitor najčešće služi samo za prijavu gostiju, njegova je uloga za turizam države puno veća. Naime, eVisitor predstavlja najopširiju bazu podataka, kako o iznajmljivačima, tako i o svim gostima koji u Hrvatskoj borave. Turističkim zajednicama općina i gradova te Hrvatskoj turističkoj zajednici, ovaj je sustav temelj za donošenje marketinških odluka. Kroz praćenje statistike mogu se u realnom vremenu pratiti turistička kretanja te donositi zaključci o trendovima u turizmu. Također, ovaj sustav turističkim zajednicama služi i za kontrolu naplate turističke pristojbe, a pristup njemu imaju i sva druga tijela i institucije čije zadaće su povezane s turizmom, poput policije, Porezne uprave, carine i Državnog zavoda za statistiku.

 
Informacije sadržane u ovom tekstu prikupljene su i prezentirane u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, isključivo u svrhu pružanja općih informacija. Ističemo da se odričemo bilo kakve odgovornosti za eventualne pravne implikacije ili nesporazume koji mogu proizaći iz korištenja ovih informacija. Sve informacije su pružene 'kao što jesu', bez garancija za njihovu točnost, cjelovitost ili aktualnost. Ove informacije nisu namijenjene kao zamjena za stručni pravni savjet i ne bi trebale biti osnova za donošenje značajnih odluka, za što bi ipak bilo preporučljivo obratiti se nadležnim institucijama.


Sadržaj objavljen u ovom članku vlasništvo je Apartmanice. Strogo je zabranjeno kopiranje, distribuciranje ili bilo koji drugi oblik korištenja ovog sadržaja bez prethodne pismene suglasnosti vlasnika. Zadržavamo pravo poduzimanja pravnih koraka protiv svakog neautoriziranog korištenja naših materijala.

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića