Digitalni iznajmljivači

Detalji koji čine razliku: Kako uvjeriti gosta da vaš oglas nije lažan?

Objavljeno 24. siječnja 2022.

Prijevare u iznajmljivanju nisu novost u svijetu, čak ni na našem Jadranu. Osim lažnih upita koji gotovo svakodnevno stižu u pretince iznajmljivača, nažalost ima i lažnih oglasa i web-stranica objekata i iznajmljivača.

I gost je toga svjestan pa kada je u potrazi za objektom u kojem želi bezbrižno provesti svoj godišnji odmor, pomno bira i traži znakove kako prijevare, tako i one koji mu ulijevaju sigurnost. U nastavku ćemo se osvrnuti upravo na ove posljednje.

Donosimo vam popis od deset detalja koji čine veliku razliku između lažnog oglašavanja i stvarne ponude. Evo što možete učiniti na svojoj web-stranici i na oglasima kako biste gostu dokazali da ste stvarni iznajmljivač i da objekt doista postoji takav kakvog oglašavate, na lokaciji koju navodite u oglasu.

 

1. Profesionalni prijevod

Čim je prijevod na neki strani jezik nejasan, kod gosta se pali ”alarm”! Posebno se to uočava kod oglasa luksuznih objekata koji prezentacijom ne odgovaraju kvaliteti smještaja.

Saznajte kako kvalitetnim prijevodima povećati vjerojatnost direktnih rezervacija u jednom od naših ranijih tekstova.

Ulaganje u profesionalni prijevod nije velika investicija, a barem ste sigurni da već na prvoj točci nećete pasti na testu.

 

2. Profesionalne fotografije

Ako su fotografije mutne ili imaju na sebi logotipove odnosno vodene žigove (watermarks) agencije, gostu je to znak da su neovlašteno preuzete sa stranica agencija. Ako su slike ukradene, gost se s pravom pita je li čitav oglas uopće stvaran.

Uložite li u profesionalne fotografije za koje onda imate i prava korištenja te na koje možete dodati vlastiti vodeni žig svog logotipa koji je ujedno prikazan na web-stranici, gostu će to biti znak ne samo da ste stvaran iznajmljivač, nego i da vam je stalo do dojma koji ostavljate.

Više o izgradnji brenda svog objekta pročitajte u članku Zašto je važno izgraditi brend svog objekta?

 

3. E-adresa koja ne budi sumnju

U svojim kontaktima navedite e-adresu iz koje će biti vidljiv naziv objekta i/ili ime i prezime iznajmljivača odnosno koja neće izgledati sumnjivo.
Izbjegavajte objavljivati e-adrese koje djeluju sumnjivo npr. nxJyleqR_6MoDq(at)syg6.gidjex.com .

 

4. Predstavite se

Na web-stranici ili u oglasu ukratko predstavite sebe odnosno svoju obitelj kao domaćine objekta koji oglašavate. Opišite tko ste, čime se inače bavite, koliko se dugo bavite iznajmljivanjem i zaključite porukom gostu u kojoj ćete navesti koliko će vam biti drago ako se odluči baš za vaš objekt.

Tekstu predstavljanja svakako dodajte svoju fotografiju ili fotografiju obitelji ako je iznajmljivanje obiteljski posao čime ćete dodatno pojačati kredibilitet svoje ponude .Ako se o komunikaciji s gostima brine agencija, servis, susjed, prijatelj ili netko drugi, navedite tu osobu na svojoj web-stranici kao kontakt-osobu s kojom će gosti komunicirati.

Predstavljanje može biti i u obliku videa. Možete snimiti video na više jezika ili samo na engleskom pa dodati titlove za ostale jezike. Video možete objaviti na YouTubeu, a zatim postaviti na svoju web-stranicu. Time povećavate vjerojatnost da vas gost pronađe na toj društvenoj mreži i tako dođe do vaše web-stranice.

 

5. Prijava gosta

Gost koji često putuje već je naviknut na to da kada primjerice dođe u hotel, na recepciji ga pitaju osobne podatke za prijavu privremenog boravka. To očekuje i kad dođe u privatni smještaj.

Naznačite u svojim opisima da svakog gosta prijavljujete u skladu s hrvatskim Zakonom. Time gostu dajete do znanja da poslujete legalno.

 

6. Račun

Račun je također jedan od znakova koji ulijeva sigurnost. Navedite u opisima da će gost dobiti račun za svoj boravak u skladu s pravilima poslovanja u Hrvatskoj.

 

7. Ponuda i potvrda rezervacije

Kad se gost odvaži poslati upit, dodatno ga uvjerite da iza vaše ponude ne stoji prijevara tako što ćete gostu poslati službenu ponudu. Nju jednostavno kreirajte u Wordu te uz podatke o rezervaciju (datum i vrijeme dolaska i odlaska, broj gostiju i iznos), dostavite podatke o načinu zaprimanju uplate, vlasniku žiroračuna i druge važne informacije.

Kada je gost potvrdio svoju rezervaciju uplatom predujma, pošaljite mu potvrdu o rezervaciji u kojoj će biti navedeni podaci o rezervaciji, ali i o objektu – adresa, GPS koordinate, broj telefona i drugi kanali kako gost može stupiti u kontakt s vama.

Ako ste korisnik Apartmanice, već u sustavu web-stranice na temelju podataka koje je gost naveo u svom upitu možete kreirati potvrdu i poslati ju gostu.

 

8. Provjereni kanali plaćanja i potvrda o zaprimanju uplate

Važan detalj kod provjere autentičnosti oglasa jesu kanali putem kojih zaprimate uplatu. Ako se oglašavate na portalima, gost će sva plaćanja napraviti posredstvom portala, no ako želite pridobiti gosta da direktno rezervira smještaj, morate ga uvjeriti da njegov novac neće ići na neki lažni račun.

Prilikom slanja ponude, pošaljite mu žiroračun koji je otvoren na vaše ime. Tražite li da gost uplati predujam na žiroračun koji glasi na tuđe ime, izazivate kod njega sumnju.

Navedite naziv banke i SWIFT/BIC broj kojim gost može provjeriti je li banka stvarna.

Neka PayPal račun bude povezan s vašom službenom e-adresom koju koristite za komunikaciju s gostima. Ako gostu pošaljete e-adresu za uplatu na PayPal račun koja nije identična onoj navedenoj na web-stranici vašeg smještaja, možete pobuditi sumnju.

 

9. Recenzije

Recenziju na portalu može objaviti samo gost koji je doista odsjeo u tom smještaju, no na svojoj web-stranici vi možete objaviti bilo što. Kako biste gosta uvjerili da su recenzije na vašoj web-stranici stvarne, dodajte detalje poput godine ili perioda kad je gost boravio kod vas ili naziv portala na kojem je također oglašen vaš smještaj, a s kojeg ste preuzeli recenziju o svom smještaju. Gost će tako moći provjeriti je li recenziju doista napisao gost koji je odsjeo kod vas.

 

10. Lokacija na Google My Business i prikaz na Google Street Viewu

Veliku sigurnost gostu ulijeva lokacija objekta na Google kartama sa svim službenim podacima o objektu i vašim kontaktom koji su istovjetni podacima na vašoj web-stranici i portalima. Zašto?

Da biste mogli potvrditi svoju Google My Business lokaciju Google obično na adresu objekta šalje dopisnicu s kodom koji zatim unosite u svoj Google My Business korisnički račun i tako aktivirate poziciju na karti. Kako omogućiti gostima da vaš objekt brže pronađu na Googleu pročitajte u našem članku.

Uz to, na Google kartama gost može vidjeti nalazi li se na adresi objekt koji oglašavate. Ako je novoizgrađen te još nije vidljiv na Google Street Viewu, svakako to navedite u opisu objekta. Ako je riječ o nekretnini koju ste obnovili, ali na Google Street Viewu još uvijek se vidi kakva je bila prije renovacije, u opisu istaknite kada ste nekretninu renovirali.

 

 

Svi ovi savjeti nažalost ne štite i vas da postanete žrtva prijevare jer ima prevaranata koji preuzimaju tuđe podatke, informacije i fotografije objekata i prodaju ih kao vlastite, a vama onda stižu gosti koji uopće nisu dogovorili rezervaciju s vama.

Kako biste smanjili vjerojatnost da se to dogodi, nekoliko puta godišnje “pročešljajte” portale, Google i društvene mreže u potrazi za svojom nekretninom. Pretražujte po kartama portala, a ne po ključnim riječima jer vrlo je moguće da je prevarant izmijenio naziv vašeg objekta.

Ako surađujete s turističkim agencijama, vrlo vjerojatno pronaći ćete da neke druge agencije oglašavaju vaš smještaj na portalima. To nije ništa neuobičajeno, no da budete mirni, provjerite u svojoj turističkoj agenciji je li agencija koja oglašava vaš smještaj na portalu doista njihov partner.

I zapamtite, prevaranti žele što brže ostvariti prijevaru i nemaju vremena baviti se detaljima. Upravo u tome je vaša prednost!

Pozabavite se i najmanjim detaljima kako biste gosta uvjerili da vam može vjerovati i sa sigurnošću direktno rezervirati vaš smještaj preko vaše web-stranice.

 

Spremni ste novu sezonu dočekati s više direktnih rezervacija?

 

Krajnje je vrijeme da naručite izradu web-stranice jer booking je već u punom jeku!

Copyright Play Digital 2009. - 2022.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci