Digitalni iznajmljivači

5 razloga zašto se iznajmljivači odlučuju na izradu web-stranice svog smještaja

Objavljeno 4. svibnja 2022.

Iako su turističke agencije i portali još uvijek logičan prvi izbor iznajmljivačima kada je u pitanju oglašavanje i punjenje smještajnih kapaciteta, sve je više onih koji žele sve manje ovisiti o njihovu poslovanju i što više novca zadržati za sebe. Iz tih, i brojnih drugih razloga o kojima pišemo u nastavku, odlučili su se za izradu web-stranice.

Neki, poput Barbare Toth Jurica iz Višnjana, u kratko su vrijeme od aktivacije web-stranice došli do impresivnog rezultata od  80% rezervacija koje stižu direktno – preko vlastite web-stranice. Barbara nije jedina, o čemu ćemo pisati u narednim člancima, ali jedan je od sjajnih primjera iznajmljivača koji su već u početku svog poslovanja uložili u izradu web-stranice smještaja i prepoznali njezine prednosti.

 

Prednosti web-stranice za kuće za odmor i apartmane

Prednosti web-stranica za kuće za odmor i apartmane ima mnogo, a one se mjere kako u novcu odnosno uštedama, tako i u sigurnosti poslovanja. Detaljnije ih opisujemo u nastavku.

 

  1. Bez provizije i naknada

Provizije portala obično se kreću između 5 i 20%, a pretplate od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna godišnje i ne garantiraju povrat uloženog.

Provizije turističkih agencija obično se kreću od 15 pa sve do 30% odnosno i do 50% kada su uključene i druge usluge poput održavanja bazena, čišćenja ili dočeka gostiju i dr.

Kod direktnih rezervacija koje pristižu preko vlastite web-stranice nema provizija i drugih naknada za oglašavanje i korištenje usluga posredovanja kao i dodatnih troškova poput PDV-a na proviziju.

Direktne rezervacije iznajmljivaču značajno povećavaju prihod i do nekoliko tisuća eura godišnje koje ne gubi na provizije i naknade.

 

  1. Manja neizvjesnost u poslovanju

Krize na svjetskom tržištu prelijevaju se na “malog” čovjeka. Drugim riječima, odluči li agencija ili portal povećati svoje naknade, učinit će to doslovno “preko noći” čime će iznajmljivača uskratiti za pozamašne iznose.

Naime, znamo da rezervacije pristižu i do godine dana unaprijed, ali iznosi se isplaćuju tek kada se rezervacija realizira. Iznajmljivač je s agencijama često vezan ugovorom i ne može tek tako prekinuti suradnju. U tom se vremenskom razmaku puno toga u poslovanju agencije ili portala može dogoditi (i događalo se) što izravno utječe na poslovni rezultat samog iznajmljivača odnosno njegovu zaradu čineći tako poslovanje neizvjesnim.

S druge strane, ukloni li se posrednik iz cijele priče, uklanja se i neizvjesnost. Dogovor oko cijene koji iznajmljivač i gost postignu vrijedit će i za godinu dana. Poslujući na taj način iznajmljivač može bolje planirati svoja ulaganja jer zna točno kojim će iznosima raspolagati.

 

  1. Olakšana komunikacija s gostom

Kada ostvarite direktni kontakt s gostom, možete provjeriti detalje rezervacije: koliko osoba doista dolazi (nekad gosti ne prijave dolazak beba agencijama), je li im potrebna oprema koju dajete na zahtjev (krevetić, dodatan ležaj, hranilica i sl.), koji kućni ljubimci s njima dolaze, kada točno gosti dolaze i trebaju li im informacije o lokaciji pa sve do dogovora oko plaćanja depozita i preuzimanja ključeva.

Nastane li kakav problem te gost bude spriječen u dolasku, lako ćete s njim dogovoriti prijenos rezervacije u drugu godinu odnosno djelomičan ili kompletan povrat novca.

Također, nastane li kakav problem kod vas, gosta ćete moći brzo obavijestiti, dogovoriti se oko rješenja novonastale situacije te pomoći mu, ako je potrebno, u pronalasku novog smještaja.

 

  1. Brendiranje i vjernost

Svojoj ste kući za odmor ili apartmanu sigurno dali neki naziv po čemu je postao prepoznatljiv. Objekt ste uredili u određenom stilu, pomno birali boje zidova, tkanina, materijala kako bi se dopunjavali. Uredili ste okoliš tako da odiše skladom i prepoznatljivošću. Svime time izgradili ste brend.

Uz navedeno, priča koju ispričate svojim gostima o objektu, lokaciji, destinaciji, prirodnim i kulturnim atrakcijama, događanjima pa i o sebi kao iznajmljivaču, vašoj obitelji i tradiciji obiteljskog poslovanja čini vašu ponudu jedinstvenom i prepoznatljivom. Pažnja koju pridajete i najsitnijim detaljima, gostoljubivost i topla dobrodošlica s kojom goste dočekate odraz su vas kao domaćina.

Sve to gostu pomaže da se poveže s vašim brendom koji vaša kuća za odmor ili apartman predstavljaju.

No, mnogi portali i turističke agencije ne dopuštaju brendiranje odnosno isticanje prepoznatljivih simbola objekata poput logotipova, palete boja i sl., kao i isticanje dodatne ponude kojom se ističete iz konkurencije (poput najma kanua, degustacije vina i maslinovog ulja, berbe lavande, maslina, grožđa i sl., a koje možda imate u ponudi svog objekta).

S druge strane, na svojoj web-stranici možete istaknuti baš ono po čemu se vaš objekt ističe, što vašu ponudu čini posebnom i drugačijom od drugih. Time pridobivate pažnju gosta, ali i povećavate vjerojatnost da će se baš za vaš objekt odlučiti.

 

  1. Neograničen sadržaj

Dodatni sadržaji vas ističu iz konkurencije, a gosti se upravo na temelju njih odlučuju za vaš smještaj. Na portalima i agencijama nemate ih gdje ni kako objaviti, no na vlastitoj web-stranici imate.

Možete objaviti kalendar događanja u okolici objekta, virtualnu šetnju, videosadržaj, preporuke restorana te kulturnih i prirodnih atrakcija, certifikate i nagrade koji vas ističu pred konkurencijom, dodatnu ponudu (bilo u sklopu cijene smještaja ili uz nadoplatu).

 

Kako do direktnih rezervacija?

Nakon što ste pročitali ovaj članak, uvidjeli ste koje prednosti pružaju web-stranice, ali pitate se kako će gosti baš vas pronaći na Googleu. Pitanje je “na mjestu” i logično, no imamo i taj odgovor, a on se krije su SEO-u odnosno ključnim riječima na vašoj web-stranici i u Google kartama – vašim ključnim prednostima u online oglašavanju.

Naime, da biste znali kako doći do gostiju, trebate znati što oni traže, koje riječi upisuju u Google tražilicu kako biste baš njih upotrijebili u svojim opisima. Upravo smo toj temi posvetili članak Kako vas gosti pronalaze na Googleu?

Drugi put kojim gosti dolaze do vas jesu Google karte odnosno Google Maps. Naša je preporuka da iskoristite ovaj besplatni alat koji upravo vama daje prednost nad agencijama. Više o ovoj temi pisali smo u članku Kako omogućiti gostima da vaš objekt brže pronađu na Googleu?

Pripremili smo i Kompletan vodič za privatne iznajmljivače: Kako do direktnih rezervacija? koji možete preuzeti besplatno , a koji će vam uz naše savjete na blogu uvelike pomoći da lakše započnete poslovanje i oglašavanje preko svoje web-stranice.

 

Uvjerili ste se u brojne prednosti web-stranica za apartmane i kuće za odmor?

Dogovorimo suradnju već danas!

 

Copyright Play Digital 2009. - 2024.   Uvjeti korištenja   Pravila privatnosti   Kontakt podaci    Postavke kolačića